Burgers' Bush
Alle ecodisplays

Burgers' Bush

Het kleurrijke tropisch regenwoud

Het kleurrijke tropisch regenwoud

Wie de Bush betreedt, komt terecht in de kleurrijke wereld van het tropisch regenwoud. Door vochtige warmte, dichte plantengroei, geuren en geluiden waant u zich echt in de tropen! Al snel merkt u dat overal om u heen dieren in alle vrijheid leven. In het water, op de grond, in de bomen en in de lucht: in dit tropisch regenwoud zijn er tal van dieren te ontdekken! Hoe meer tijd u neemt om eens rustig om u heen te kijken, des te meer u vanzelf gaat spotten. Sommige dieren zijn echte boomtopbewoners, terwijl andere soorten zich hoofdzakelijk op de bosbodem ophouden. In de Bush kunt u verschillende soorten zoogdieren, vogels, vissen en reptielen aantreffen op uw tocht door de jungle.

Voor de ware ontdekkingsreiziger

Voor de ware ontdekkingsreiziger

De wat minder avontuurlijk ingestelde bezoeker en mensen met buggy’s of rolstoelen blijven op hun verkenningstocht het best op de hoofdroutes van de Bush, makkelijk te herkennen aan de bredere, verharde paden. Vanaf hier zien de bezoekers alle grotere dieren die in hun eigen verblijven leven. De ware ontdekkingsreizigers dwalen over de kronkelende avonturenpaadjes of springen van stapsteen naar stapsteen over kabbelende kreekjes… het ontrafelen van de geheimen van het regenwoud geeft veel plezier! De Bush is expres zo aangelegd, dat de opzet uitnodigt om zelf te gaan ontdekken; en misschien zelfs om een beetje in de jungle te verdwalen!

In Burgers' Bush regent het bijna elke nacht. Via de sproei-installatie in het dak valt 's nachts gemiddeld 80.000 liter water!
Tropisch klimaat

Tropisch klimaat

De Bush representeert flora en fauna uit de Afrikaanse, Amerikaanse en Aziatische tropen. Het is in het tropisch regenwoudklimaat altijd warm en er valt het hele jaar door veel neerslag. In Burgers' Bush regent het bijna dagelijks, of eigenlijk: bijna elke nacht. Via de sproei-installatie in het dak valt ’s nachts gemiddeld 80.000 liter water. Er valt jaarlijks ongeveer drie tot vier keer zoveel neerslag als in Nederland het geval is. De naam ‘regenwoud’ is dus niet voor niets!

Een duurzaam ecosysteem

Een duurzaam ecosysteem

Het tropisch gevoel in de Bush komt vooral door de combinatie van warmte en hoge luchtvochtigheid. De mooie waterval in de Bush is niet alleen een prachtig fotomotief, maar heeft ook een functie in de klimaatbeheersing. De grote waterval helpt warme en koudere luchtlagen te mengen en draagt bovendien bij aan het op peil houden van de luchtvochtigheid.

Recycling speelt een belangrijke rol in het tropisch regenwoud: bijna niets gaat verloren. Zo snel als planten kunnen groeien, zo snel worden ze ook weer afgebroken als ze eenmaal afsterven. Insecten en allerlei andere bodemdiertjes breken het organisch materiaal af en schimmels zorgen dat de voedingsstoffen weer vrijkomen om door het wortelstelsel opnieuw door de bomen en planten te worden opgenomen.

Planten

Planten

In de meeste tropische gebieden zijn bijna alle van deze factoren optimaal aanwezig: warmte, water, licht. Een ideale omgeving voor planten! Doordat hier veel plantensoorten kunnen groeien is er veel concurrentie en juist dit heeft in de loop van de evolutie door aanpassing tot grote soortenrijkdom geleid. Planten hebben allerlei strategieën ontwikkeld om de aanwezige resources optimaal te kunnen gebruiken. Veel soorten kleinere planten leven als epifyt; ze groeien dus op de takken van de hoge bomen. Zoals bromelia’s: hun bladeren groeien in een soort trechtervorm, zodat ze regenwater opvangen. In die poeltjes zetten kikkers en sommige insecten weer hun eitjes af. De ficussen, oftewel vijgen, hebben een ander trucje in huis. Valt hun zaadje in apen- of vogelpoep op een tak, dan begint vanaf daarboven de boom te groeien. Luchtwortels groeien meters naar de grond en vormen de basis van zo’n ‘wurgvijg’ De groot gegroeide wurgvijg belemmert uiteindelijk zijn gastheer op wiens tak het zaadje eerst lag zodanig dat deze sterft en de wurgvijg letterlijk zijn plaats heeft overgenomen!

Ideale omstandigheden

Ideale omstandigheden

Middenin in regenwouden waait het niet vaak. Bovendien is het enorm onwaarschijnlijk dat een stuifmeelkorrel door de wind in deze gigantische jungle op de stamper van eenzelfde plantensoort terecht zou komen. Daarom zijn veel plantensoorten in het regenwoud voor de bestuiving afhankelijk van dieren: dit kunnen insecten zijn, maar ook vogels en vleermuizen bijvoorbeeld. Vaak vinden deze dieren in ruil voor hun inspanningen nectar in de bloemen van deze plantensoorten. Dit soort vormen van samenwerking tussen verschillende dier- en plantensoorten noemen we een symbiose. De diversiteit aan planten vormt de basis voor de soortenrijkdom van dieren in het regenwoud. We hebben ongeveer duizend verschillende soorten bomen en planten in de Bush. De Bush is dus niet alleen bijzonder vanwege het dierenleven, maar ook vanwege de zeldzame botanische collectie!

Rijke biodiversiteit

Rijke biodiversiteit

Een tropisch regenwoud is enorm rijk aan biodiversiteit. Ook in onze Bush vinden we maar liefst duizend soorten bomen en planten, die een ideale leefomgeving voor tientallen verschillende diersoorten bieden. Die diersoorten vinden niet alleen hun voedsel in het tropisch regenwoud, maar ook beschutting, nestmogelijkheden en allerlei andere belangrijke levensvoorwaarden. De onderlinge relaties binnen dit ecosysteem zijn zeer complex en interessant. Jaarlijks snoeien plantverzorgers zo’n 25.000 kilo aan plantaardig materiaal, dat na één jaar weer is bijgegroeid. Veel van het gesnoeide materiaal wordt versnipperd en weer terug in de Bush gebracht, omdat de kringlopen van voedingsstoffen een grote rol spelen in dit ecosysteem.

De diercollectie in de Bush omvat vertegenwoordigers van alle klassen gewervelde dieren. De groep vissen wordt vertegenwoordigd door zoetwaterroggen, meervallen en tilapia’s. Anolissen, basilisken, leguanen en schildpadden vertegenwoordigen de reptielen. Amfibieën zijn er momenteel slechts in de vorm van fluitkikkers en deze zijn vooral ’s nachts actief. Verder leven er een aantal zoogdiersoorten, zoals de dag-actieve vleerhonden en de nacht-actieve kleine brilbladneusvleermuizen. Zij vervullen in de Bush een belangrijke taak als bestuivers. Andere zoogdiersoorten zijn de kleinklauwotters en aardvarkens als vaste bewoners van verblijven in de Bush. Tenslotte spelen ook de meer dan dertig soorten vogels een belangrijke rol binnen het rijke dierenleven in de Bush.