Plek in het dierenrijk

Kalkoengieren behoren tot de ‘gieren van de Nieuwe Wereld’ (dus uit Amerika), net zoals bijvoorbeeld de koningsgier. Volgens DNA-onderzoek zijn deze ‘gieren uit de Nieuwe Wereld’ ondanks sommige kenmerken zoals de typerende kale kop geen nauwe familie van de gierensoorten die in Afrika en Azië leven. 

Eigenschappen van de Kalkoengier

Bijzonder gedrag

Bijzonder gedrag

Kalkoengieren hebben zoals sommige andere gieren ook een bijzondere manier van afkoelen als ze het warm krijgen: ze plassen over hun eigen poten heen! Bij het verdampen van de vloeistof wordt warmte aan de benen onttrokken. Omdat hun urine wit is, verraadt de kleur van de benen of de kalkoengier het recentelijk warm heeft gehad…

Wist u dit al over kalkoengieren?

 • Op warme luchtstromingen kunnen kalkoengieren zoals veel andere gieren moeiteloos langere tijd zweven, zonder dat het ze energie kost. Voor zo’n grote vogel zijn ze ook zeer licht: ze wegen net zoveel als een cavia!
 • Waarschijnlijk hebben gieren een kop zonder veren, omdat ze hun hoofd in karkassen steken. Bloed en andere vloeistoffen zouden de veren slechts aan elkaar doen plakken en allerlei parasieten zouden zich daar kunnen nestelen. 
 • De meeste vogels kunnen helemaal niet goed ruiken. Gieren uit de Nieuwe Wereld zijn hierop een zeldzame uitzondering!
 • Er bestaan niet alleen politiehonden, maar ook ‘politiegieren’. In de Duitse Alpen zet de politie sinds een paar jaren kalkoengieren in die met hun uitstekende reuk dodelijk verongelukte bergslachtoffers op te sporen.
Over de voortplanting

Over de voortplanting

Een ingewikkeld nest bouwen, is aan kalkoengieren niet besteed. Ze leggen hun eieren in een gleuf of op een richel van een rots, of in struikgewas. Beide ouders broeden en voeden de jongen op.  De jongen zijn nestblijvers; de eerste tijd zijn ze bedekt met lichtgrijs dons.

Eén met de natuur

Eén met de natuur

Kalkoengieren kunnen goed zien, maar een karkas vinden ze ook met behulp van hun uitstekende reuk. Ze prefereren karkassen van dieren die nog niet al te lang zijn overleden. Door het eten van dode dieren zijn de gieren belangrijke opruimers in het dierenrijk; ze voorkomen bijvoorbeeld het verspreiden van ziektes.

Bedreiging en bescherming

Bedreiging en bescherming

Gelukkig zijn kalkoengieren niet met uitsterven bedreigd. Dat komt onder andere door hun groot verspreidingsgebied en doordat ze niet kieskeurig zijn wat hun habitat betreft.

 • <

  <Onbekend >

  >
 • <

  <Niet bedreigd >

  >
 • <

  <Bijna bedreigd >

  >
 • <

  <Kwetsbaar >

  >
 • <

  <Bedreigd >

  >
 • <

  <Ernstig bedreigd >

  >
 • <

  <Uitgestorven in het wild >

  >
 • <

  <Uitgestorven >

  >

Nieuws over de Kalkoengier

De kalkoengieren in Burgers' Desert

In Burgers’ Desert leven enkele kalkoengieren los in de hal. Wie geluk heeft, ziet ze op warme dagen door de Desert zweven. Als pure aaseters vallen ze de kleinere vogeltjes die ook vrij in de Desert leven niet aan. En ook de bezoekers laten ze helemaal ongemoeid!

Als voedsel krijgen de kalkoengieren elke dag dode ratten of dode kippenkuikens. Eens per week krijgen ze een dood konijn als voer.