Deze beenvis behoort tot de familie van de schorpioenvissen. De meeste soorten schorpioenvissen houden zich vooral dicht bij de grond van ondiepe zeeën op, bewegen vrij weinig en verstoppen zich graag. De koraalduivel leidt een actiever leven. Deze soort verstopt zich weliswaar overdag bij rotsen, maar gaat ’s nachts actief op zoek naar prooien.
De koraalduivel heeft bijzondere jachttechnieken. Met zijn enorme waaiervormige borstvinnen gespreid, leidt hij vissen en andere prooidieren voor zijn grote bek. Die opent hij dan snel en door de onderdruk ontstaat een waterstroom die de prooi als het ware in zijn bek ‘zuigt’. Of hij ligt stil en maakt dan een korte, zeer snelle beweging naar voren om zijn prooi te pakken.
Koraalduivels kennen geen broedzorg. De vrouwtjes leggen ongeveer eens per maand twee grote eipakketten met elk duizenden piepkleine eitjes in het water. Daar worden de eitjes door de zaadcellen bevrucht. De eerste dag worden de eitjes door een geleiachtige massa bij elkaar gehouden. Daarna valt het eipakket uit elkaar en drijven de eitjes en daarna de vislarfjes een tijd met de stroming mee. Een koraalduivel kan dus wel duizenden nakomelingen per jaar krijgen, maar bijna allemaal worden ze door andere zeedieren opgegeten.
Van nature is de koraalduivel thuis in de Indische Oceaan en de Indo-Pacifische gebied. Een aantal jaren geleden echter is hij ook in de Caribische gebieden terecht gekomen, mogelijk door ontsnappingen uit aquaria, van particulieren of doordat dieren met ballastwater van schepen mee zijn genomen. In deze nieuwe thuisgebieden gedraagt de soort zich invasief: de koraalduivel heeft daar van oorsprong geen natuurlijke vijanden en zijn enorme eetlust zorgt voor problemen. Duikers jagen op deze vissensoort, in een poging om de populatie laag te houden.
Er worden wel eens kleine koraalduivels gevangen voor de huisdierhandel. Toch is deze soort in zijn natuurlijk verspreidingsgebied waarschijnlijk niet bedreigd, want ze planten zich snel voort en hebben weinig vijanden. Koraalduivels kunnen zelfs een plaag zijn.
De koraalduivels bewonen samen met kleine murenes, kalkkokerwormen en doornenkronen (dat zijn zeesterren) een aquarium van het nachtgedeelte, het nachtrifbassin. In dit nachtgedeelte is het dagnachtritme omgedraaid, zodat de bezoekers kunnen beleven wat er allemaal ’s nachts op het koraalrif gebeurt. De koraalduivels zijn actiever in het donker. Wie echter de kleuren van de koraalduivels een keer in het verlicht aquarium wil zien, kan het beste ’s ochtends rond 9:00 in de Ocean langs gaan, of aan het eind van een avondopenstelling!