We hebben al meer geschreven over al het werk dat in de Ocean achter de schermen plaatsvindt en waar u als bezoeker nauwelijks iets van ziet. De wirwar van leidingen, kanalen, kabels en slangen wordt met de dag complexer en steeds minder mensen weten echt nog 'alles' van de Ocean.
Misschien zijn die er inmiddels zelfs al niet meer. De mensen die nu nog volop bezig zijn, zijn naast dierverzorgers voornamelijk installateurs en decorateurs.
door Max Jansse
Het werk van laatstgenoemden is nu ook in de lagune klaar. Hoewel we nog lang niet aan levende dieren toe zijn, kunt u al volop genieten van het prachtige panorama met de talloze kleurige (kunst)koralen. Wanneer nu ook het haaienbassin gedecoreerd is, hebben we het arbeidsintensieve monteren van deze fantastische onderwater-decors achter de rug en kunnen de bassins uitgeloogd gaan worden en verder worden voorbereid op de komst van de levende dieren.
Het grote rifbassin vormt de laatste klus. Daar moeten, wanneer er schoon warm zeewater in staat, vele duizenden kilo's levende stenen in worden aangebracht die de basis gaan vormen voor het rif. Een tijdrovende bezigheid van waarschijnlijk vele weken.
Intussen blijven de dieren voor de Ocean in een gestage stroom binnenstromen. Opvallende nieuwkomers zijn zeker de roggen en de fuseliervissen in het bassin voor de scholenvissen. De fuseliers zijn samen met de al eerder aangekomen ansjovissen de echte schoolvissen. Het zijn planktoneters die aanzienlijk groter worden dan de ansjovisjes en die een kenmerkende gele staart hebben (de jonge dieren hebben ook een gele rug). De roggen zijn hier tijdelijk ondergebracht. We kunnen ze hier beter controleren en aan ons voer wennen. Twee grote gevlekte pijlstaartroggen zullen naar het tunnelbassin verhuizen, de andere worden later naar het haaienbassin overgeplaatst. Al onze soorten kunnen vrij groot worden, meer dan een meter diameter.
Het bassin voor de nachtactieve koraaldieren is inmiddels ook in gebruik genomen. Voor ons eigen gemak hebben we er voorlopig overdag nog het volle licht aan zodat we beter kunnen zien hoe alles zich ontwikkelt. Later draaien we het dag/nachtritme om en zult u dingen te zien krijgen die maar weinig mensen hebben waargenomen. Maar eerst dus nog wat geduld. We hebben de eerste zachte- en lederkoralen, zee-egels, anemonen, slangsterren, slakken, en enkele vissen geïntroduceerd en bouwen rustig verder aan dit mini-ecosysteem waar voorlopig het terugdringen van de plantengroei met behulp van allerlei planteneters nog het belangrijkste is.
In de bak voor inktvissen zullen voorlopig dag en nacht ook nog ons normale ritme volgen. Hij zal enige tijd dienen voor het onderbrengen van een aantal vissen dat later verhuist naar het bassin dat bij ons wordt aangeduid als de 'koraalduivelbak', direct na de lagune.
Er valt in een aantal bassins al heel wat te zien.
De jonge luipaardhaai die op 5 januari 2024 uit het ei is gekomen, is het resultaat van ongeslachtel…
5 augustus 2024
De collectie in de ‘Kleine Oceaan’ – het bassin aan de linkerhand vóór de roggentunnel - heeft naast…
30 mei 2024
Dinsdag 12 maart 2024 vertrekken 82 zachte koralen, 5 steenkoralen en 6 zeeanemonen vanuit onze dier…
12 maart 2024