Het is zomer en dus zijn er ook dit jaar weer veel jonge dieren geboren in ons park.
Nadat Burgers' Zoo in 1984 een wereldprimeur had met de eerste trompetvogel die in gevangenschap werd geboren, heeft het nu nogmaals een primeur door voor zover wij kunnen achterhalen voor het eerst 'natuurbroed' trompetvogels te fokken. 'Natuurbroed' is een term die gebruikt wordt voor vogels die niet met behulp van kunstmatige technieken als broedmachines, broedse kippen, handopfok ter wereld komen en opgroeien. 'Natuurbroed' betekent dus eigenlijk dat de eieren gewoon door de oudervogels worden uitgebroed en dat de jongen ook door de ouders worden grootgebracht.Waarom dat bij trompetvogels zo bijzonder is terwijl het toch eigenlijk de normaalste zaak van de wereld zou moeten zijn is een verhaal apart. Trompetvogels leven in de regenwouden van Zuid-Amerika. Ze worden daar bejaagd door Indianen, voor wie zo'n forse loopvogel een welkome eiwitbron vormt. Kuikens van trompetvogel worden levend meegenomen en opgekweekt. Die worden enorm tam en lopen als huisdieren in de Indianendorpen rond, tot ze zelf in de pot belanden. De trompetvogels die de dierentuinen bereikten vanuit Zuid-Amerika waren allemaal van die tamme dieren. Ze zijn in hun gedrag helemaal op mensen gericht en daardoor wil het met de voortplanting in dierentuinen niet zo goed lukken. Als het al lukt om eieren te krijgen, dan zijn ze meestal niet bevrucht. Als ze wel bevrucht zijn gaat er meestal wel iets mis tijdens het broeden, en als de jongen uiteindelijk uitkomen, worden ze vaak niet grootgebracht. Toch is het van belang dat dat gaat lukken, want juist die 'natuurbroed' - kuikens zullen later wel het juiste voortplantingsgedrag vertonen.
Ons kweekstel heeft al een hele voorbereiding achter de rug. Al een aantal jaren worden er geregeld eieren gelegd. Tot dit voorjaar werden die eieren in de broedmachine gelegd en vervangen door kippeneieren, zodat de trompetvogels konden oefenen met het uitbroeden en, als het kippenei uitkwam, ook met het verzorgen van een kuiken. De eieren in de broedmachine bleken telkens onbevrucht. Dit voorjaar ging het anders. De eieren mochten in het nest blijven liggen, en ze bleken bovendien nu wel te zijn bevrucht. Het eerste legsel is uiteindelijk niet uitgekomen, maar bij een tweede poging is het nu allemaal goed gekomen en loopt het stel parmantig rond met driekuikens. Schitterend om die miniatuurtjes alle kenmerkende trompetvogelgedragingen te zien vertonen.
In het Safaripark worden al jarenlang blesbokjes geboren. Niets bijzonders dus dat er ook nu weer een klein blesbokje is. Wel bijzonder is dat het publiek het kalfje al zo jong kan zien, dankzij de separatieren, die we ook voor de jonge giraffen gebruiken. De meeste jonge antilopen moeten een tijdje wachten voor ze de 'vlakte' op mogen, omdat de zebra's de nare gewoonte hebben om zulke jonge nieuwkomers op te jagen tot ze er bij neervallen. Juist blesbokken blijken een geliefd slachtoffer en kunnen er bovendien slecht tegen. Daarom moesten tot nog toe jonge blesbokken vrij lang wachten voor ze naar buiten mochten. Het publiek zag ze pas als het aandoenlijke dat heel jonge dieren nu eenmaal hebben er alweer vanaf was.
Vorig jaar kwamen er voor het eerst jonge arizonakardinalen uit in de Desert. Ook dit voorjaar is het weer gelukt. Begin mei kwam het eerste legsel uit, later volgde nog een tweede legsel, en terwijl het jong uit dat tweede legsel nog door de ouders gevoerd wordt, wordt het derde legsel alvast uitgebroed! Intussen hebben ook de vermiljoenvliegenvangers een jong grootgebracht, voor het eerst in Burgers' Zoo. Diverse andere vogels zitten nog te broeden, zoals de kernbijters en, eveneens voor het eerst, de Mexicaanse nonpareils.
Het afgelopen jaar kregen de rendieren de ruimte met een groter verblijf. Daarom vonden we dat de kudde nog wel wat kon groeien. Er was dus vorig jaar geen reden om door middel van prikpillen of andere technieken het aantal jonge rendiertjes te beperken, en dat hebben we geweten! Maar liefst zeven werden er geboren. Zes binnen enkele dagen tijd en ééntje twee weken later. Wat een verschil! In die twee weken vergeet je al hoe klein de rendiertjes bij hun geboorte waren. Rendiertjes groeien die eerste tijd zo snel, omdat ze al na een paar weken gespeend worden. Juist op dat moment komen in de toendra de eerste jonge grassprietjes boven de smeltende sneeuw uit. Moeder rendier is blij dat ze weer kan herstellen. Aan het eind van de winter, toen ze nog dragend was, was er bijna geen voedsel meer te vinden. Die paar weken zoogde ze haar jong op haar laatste reserves.
Kameeltjes
Ook bij de kamelen is er jong leven. Er werden twee jongen geboren. Jammer genoeg stierf één van de moeders kort nadat ze haar jong had gekregen. Dat jong wordt nu met de fles grootgebracht, maar is wel in de kudde gebleven, zodat het zich hopelijk als een normale kameel leert te gedragen.
Koninklijke Burgers’ Zoo heeft woensdagochtend 8 januari 2025 om welzijnsredenen afscheid moeten nem…
6 dagen geleden
De barometz is een fabelwezen dat half plant, half dier is. De barometz staat ook wel bekend als het…
7 januari 2025
De feniks is een prachtig dier. Hij is groter dan een arend en heeft een gouden kop en zijn verenkle…
6 januari 2025