Na acht jaar in dienst van Burgers’ Zoo geweest te zijn, mocht Arie op 4 september van zijn welverdiende oude dag gaan genieten. Arie, die eigenlijk Aristoteles heet, kwam in 1992 naar Burgers’ Zoo uit de dierentuin van Keulen, waar hij zijn loopbaan begon.
In de tien jaar dat hij bij ons was, groeide hij uit tot een ware persoonlijkheid. Nu we een waardig opvolger voor hem gevonden hebben, verhuist hij samen met zijn collega uit het Noorder Dierenpark naar Oostenrijk.
Het houden van giraffen in Burgers’ Zoo gaat terug tot ver voor de opening van het safaripark. Het huidige bongoverblijf is eind jaren dertig gebouwd voor giraffen; vandaar dat daar nog steeds van die hoge deuropeningen te zien zijn! In het begin waren er twee giraffen. Een van hen, Selly, heeft zelfs als enige Nederlandse giraffe de Tweede Wereldoorlog en de slag om Arnhem overleefd! Nadat in mei 1968 Burgers’ leeuwenpark als eerste op het Europese vasteland geopend werd, volgde op 20 juli 1969 Burgers’ savanne, met allerlei antilopen, zebra’s en struisvogels. Antoon van Hooff bedacht voor dit gebied, waar men toen nog met de auto door kon rijden, het woord ‘safaripark’.
In 1969 arriveerden er 12 rothschildgiraffen uit Oeganda. Deze groep giraffen vormde de basis voor een heel succesvolle fokgroep in Burgers’ Zoo. Er zaten vier mannetjes bij deze groep en eentje, Caesar, ontwikkelde zich tot een prachtige man en zorgde voor niet minder dan 62 nakomelingen! De vrouwtjes Marga, Olga en Mirna die nog in het safaripark leven, zijn slechts drie van zijn uitgebreide kinderschare. In oktober 1990 stierf hij op ongeveer 23-jarige leeftijd. Gelukkig stond er al een paar jaar een opvolger voor hem in het dierenpark. Op 6 november 1991 verhuisde deze giraffe, Johan genaamd, naar het Safaripark. Daarmee kwam een einde aan het houden van giraffen in het dierenpark. Nadat Johan weg is gegaan, hebben we het oude giraffenverblijf geschikt gemaakt voor het houden van bongo's.
Helaas is Johan begin 1992 ook overleden. Oorzaak was een enorme onverteerde 'bal' in zijn maag, ontstaan door bezoekers die hem voerden met brood, plastic zakjes, pinda's enzovoorts. Deze bal is uiteindelijk in de twaalfvingerige darm gekomen en dat werd hem fataal. Helaas heeft hij geen nakomelingen voortgebracht.
Uiteraard zijn we direct na de dood van Johan op zoek gegaan naar een onverwante man en die werd uiteindelijk in Keulen gevonden. Op 2 april 1991 werd daar Aristoteles geboren en hij arriveerde in Arnhem in juli 1992. Hij was toen echter nog veel te jong om voor nakomelingen te kunnen zorgen.
Geluk bij een ongeluk was, dat we mannetje Thijs nog hadden. Hij was weliswaar een zoon van Caesar en verwant aan een aantal van de vrouwtjes, maar in ieder geval kwam de fok niet stil te liggen. Hij zorgde voor drie jongen. Toen was Aristoteles (in de volksmond inmiddels Arie genoemd) geslachtsrijp en verhuisde Thijs naar Gelsenkirchen. In 1994 werden de eerste jongen van Arie geboren. Omdat zijn oudste dochters inmiddels geslachtsrijp zijn, begonnen we in 2000 om te zien naar een opvolger. Dat bleek geen eenvoudige klus, want zijn voorganger Caesar heeft zoveel nakomelingen gehad, dat bijna alle giraffen in Europa verwant zijn aan onze kudde. Gelukkig was er in Leipzig in 1999 een giraffe van een onverwante lijn geboren en in 2000 kwam dit dier, Cas genaamd, naar Arnhem. Inmiddels is Cas geslachtsrijp en hij begint problemen met Arie te krijgen. Daarom hebben we vanaf dit voorjaar de kudde gesplitst. Alle zwangere vrouwtjes zijn bij Cas op de grote savanne geplaatst. De niet zwangere vrouwtjes met jongen hebben we bij Arie in de nieuwe separatie-ren geplaatst. Op het moment dat Arie een vrouwtje weer gedekt had, werd zij met haar jong bij Cas en de rest van de kudde geplaatst. Alle jongen die nu en het komende jaar geboren worden, zijn dus allemaal nog nakomelingen van Arie.
Als iemand met pensioen gaat, is het gebruikelijk dat je allerlei positieve dingen over hem of haar vertelt. Op het karakter van Arie valt gelukkig weinig aan te merken: hij is altijd erg vriendelijk geweest, ook naar de verzorgers toe. Pas de laatste maanden werd hij wat vervelender, maar dat kwam misschien ook omdat hij niet meer op de grote vlakte mocht. Als we echter naar zijn capaciteiten als fokman kijken, kan hij nog niet in de schaduw van Caesar staan. Sinds 1994 heeft Arie in totaal 28 jongen gekregen en zes of zeven vrouwtjes zijn nog zwanger van hem. Bijna tweederde van de jongen echter is van het mannelijk geslacht en daar zijn we niet zo blij mee. Die jongen moeten namelijk na anderhalf tot twee jaar verhuizen, omdat ze later voor problemen met hun vader gaan zorgen. Daardoor is de kudde de laatste jaren nauwelijks gegroeid en zelfs een beetje verouderd.
In het Noorder Dierenpark loopt ook een hengst die inmiddels een opvolger gekregen heeft. Daarom is besloten dat beide dieren naar dezelfde dierentuin in Oostenrijk verhuizen, zodat ze in ieder geval gezelschap hebben. De komende jaren zullen er nog andere voormalige fokmannen uit andere dierentuinen naar dit park verhuizen.
Arie heeft echter bijna iets voor elkaar gekregen dat Caesar nooit gelukt is. In juni dit jaar beviel giraffe Floor van een nog onvolgroeide tweeling. Beide jongen waren naar schatting zo’n zes maanden oud en wogen elk drie kilo. Gelukkig heeft Floor aan deze miskraam geen schadelijke gevolgen overgehouden en inmiddels is ze alweer gedekt, door Arie uiteraard. Het komt maar zelden voor dat giraffen een tweeling krijgen. Laten we hopen dat er het komende jaar in ieder geval nog wat dochters van Arie geboren worden, zodat hij zijn sporen in Arnhem na zal laten.
Arie, bedankt voor alles en geniet van je oude dag!
Op vrijdag 9 februari om 07.30 uur ontdekten onze dierverzorgers in de stal een pasgeboren Rothschil…
9 februari 2024
Rothschildgiraffen zijn voor veel mensen charismatische dieren. De sierlijke evenhoevige herkauwers…
15 december 2022
In ons park leven honderden bijzondere diersoorten. In het kader van Europese populatiemanagementpro…
3 januari 2022