De koraalduivel is weer terug van weg geweest in de Ocean.
‘Ongemakkelijk kijk ik naar het gitzwarte water. Is het wel water, is het geen teer. Ik verkleed me om een nachtduik te maken op een koraalrif. Nachtduiken schijnt heel mooi te zijn. Ja, ja knik ik vertwijfeld en kijk nogmaals onzeker naar die inktzwarte duisternis naast de boot. De nacht is de tijd van de rovers. Langzaam laat ik me in het water zakken en knip mijn lamp aan. Ik zie wat in de bundel, maar wie ziet mij buiten de bundel. Er is geen maan vandaag, als ik naast me of achter me kijk zie ik niets. Ik laat me zakken op het zand en kijk naar een kardinaalbaarsje dat op zoek is naar kleine kreeftjes. Dan verschijnt er iets naast mijn lamp. Met een schok schiet de vis naar voren en verorbert het ietwat door mijn duiklamp verblinde kardinaalbaarsje. Het is een koraalduivel die mooi gebruikt maakt van mijn lamp. Deze schitterende vis met zijn fraaie vinnen is een rover van de nacht met een wel erg moderne vangtechniek, gebruikt de ‘neonreclame’ van een duiker. Hij bleef dan ook nog een tijdje in mijn buurt, en verorberde meerdere vissen in een korte tijd.
De koraalduivel is weer terug van weg geweest in de Ocean. Ze zwemmen in het bassin waarin tot kort geleden de nautilussen te zien waren. Deze inktvissen zijn uit de collectie gegaan aangezien deze dieren niet veel ouder dan 2 tot maximaal 3 jaar worden. In het wild kunnen ze wel 20 jaar oud worden. Informatie uit andere aquaria gaf dezelfde resultaten. Verbeteren van waterkwaliteit en veranderen van voer hebben niet geholpen, vandaar dat voor de laatste dieren een ander tehuis is gezocht: het aquarium van Monaco. De koraalduivels zullen hun plaats innemen.
De vinnen van de koraalduivels zijn prachtig, maar onhandig bij het zwemmen. Ze veroorzaken een enorme weerstand bij het zwemmen. Deze dieren schrijden als het ware door het water om de laatste 10 tot 20 cm in een fractie van een seconde naar voren te schieten om een vis te kunnen vangen. Ze zetten zich daarbij af met hun vinnen. Ook openen ze hun enorme bek met grote snelheid waardoor water en visje naar binnen worden gezogen en zo nog enkele centimeters winst wordt gemaakt bij de jacht. Met deze vangtechniek moet ook in het aquarium rekening worden gehouden. Het liefst eten koraalduivels levende visjes, vandaar dat ze eerst een aantal maanden in quarantaine zitten om te wennen aan doodvoer en om zeker te zijn dat ze goed eten.
Het is niet alleen pracht en praal bij deze soort. Koraalduivels zijn giftig. Voor de mens is het een zeer pijnlijke ervaring om door een van de achttien giftige stekels geprikt te worden. Het gif is een eiwit, dat vooral op het zenuwstelsel inwerkt. Door het gestoken lichaamsdeel in heel heet water te houden zal het eiwit van vorm veranderen waardoor het niet meer werkzaam is.
Doordat de dieren zo traag zijn kunnen ze niet wegzwemmen voor rovers, vandaar de grote opvallende vinnen die naar de buurtbewoners aangeven: pas op ik ben gevaarlijk!!
Een murene zal bij de koraalduivels in het aquarium inwonen. We hoeven dan ook niet bang te zijn dat de murene de veel kleinere koraalduivels zal gaan vangen.