Precies 53 weken hebben we drie olifanten gehad en geprobeerd om er een groepje van te maken. Toen duidelijk werd dat dat niet ging lukken, zijn we gaan zoeken naar een oplossing, maar de problemen bleken net zo groot te zijn als de dieren zelf.
Precies 53 weken hebben we drie olifanten gehad en geprobeerd om er een groepje van te maken. Toen duidelijk werd dat dat niet ging lukken, zijn we gaan zoeken naar een oplossing, maar de problemen bleken net zo groot te zijn als de dieren zelf. Op 11 oktober verhuisde Win Thida uiteindelijk van Burgers’ Zoo naar Artis, maar daar ging heel wat aan vooraf. Anderhalf jaar geleden hebben we namelijk de beslissing genomen om in plaats van twee olifanten een grotere groep te gaan houden. Burgers’ Zoo heeft toen aan de coördinator van het Europese fokprogramma aangeboden om oudere, eenzame vrouwtjesolifanten uit andere dierentuinen in Burgers' Zoo van hun oude dag te laten genieten. Een soort bejaardenhuis dus!
Tot een jaar geleden hadden we twee vrouwtjesolifanten: Pinky en Win Thida. Vorig jaar is er met de coördinator van het fokprogramma afgesproken dat we twee olifanten zouden overnemen. In de dierentuin van Riga waren twee olifanten aanwezig, die weg moesten. Dierenpark Emmen wilde de man graag hebben, maar Riga wilde tegelijkertijd de vrouw kwijt. Daarom is Rupa vorig jaar naar Burgers’ Zoo verhuisd. Het was de bedoeling dat er dezelfde week nog een olifant uit een dierentuin in Slovenië zou komen, maar dat ging op het laatste moment niet door.
Toen hadden we dus drie olifanten en het is bekend dat dat vaak niet goed gaat. De gevestigde orde (Pinky en Win Thida) spande inderdaad samen tegen nieuwkomer Rupa. Pinky is een olifant die gauw vrienden maakt, dus het was geen probleem om Rupa en Pinky samen te zetten. Win Thida had echter een grote hekel aan Rupa, maar Rupa is sterker en sneller, dus ook die combinatie leverde geen grote problemen op. Als we echter alle drie de olifanten bij elkaar zetten, leek het dat Win Thida Pinky naar zich toetrok en ze zo samen tegen Rupa optraden. Daarom hebben we de laatste maanden steeds één olifant apart moeten houden.
Het was echter duidelijk dat er maar één oplossing was: een van de drie moest verhuizen. Daarbij viel de keuze vrij snel op Win Thida. In Artis heeft men momenteel namelijk een vrouwtje dat nu voor de eerste keer drachtig is. Bij bevallingen van olifanten is de ‘tante-rol’ erg belangrijk. Het komt vaak voor dat olifanten die voor het eerst een jong krijgen, deze kleine onmiddellijk na de bevalling in een reflex dood trappen, omdat de bevalling natuurlijk pijn deed. Als er een andere, ervaren olifant bij aanwezig is, dan verdedigt deze vaak de kleine tegen een trap van de moeder. Win Thida heeft zelf een keer een jong gekregen en is dus ervaren. Aan de ene kant zijn we nu helaas een persoonlijkheid kwijtgeraakt, maar aan de andere kant weten we dat ze in Artis een heel belangrijke rol gaat vervullen.
Vrijdagochtend 26 juli 2024 zijn twee oudere olifantenvrouwtjes vanuit Belfast Zoo (Noord-Ierland) n…
26 juli 2024
Doordat in Burgers’ Zoo op de huidige locatie geen ruimte is voor een moderne huisvesting van een ol…
19 februari 2020
Op vrijdag 23 augustus 2019 arriveert een 51-jarige Azatische olifantenkoe uit de dierentuin van Kol…
22 augustus 2019