Op 21 april ging er bij ons een persbericht uit dat in de voorafgaande nacht de 125ste giraf in Burgers’ Zoo was geboren: Jade, dochter van Jana. Een klein feestje dus. Want al is het de 125ste, het blijven bijzondere dieren. Toch werd er met wat bezorgdheid naar uitgezien.
De afgelopen winter was me er eentje! De meesten onder ons konden zich geen andere winter meer herinneren die zo lang zo koud was. In een dierentuin levert dat heel specifieke problemen op. Niet zozeer het verwarmen van de stallen en verblijven, maar bijvoorbeeld het feit dat grachten bevriezen en niet meer als barrière fungeren of het feit dat dieren lange tijd niet meer naar buiten kunnen. Dat laatste is bij ons het geval bij de safaridieren. Bij gladheid moeten we bedacht zijn op uitglijden en gebroken poten en daarom moeten in zo’n geval de meer dan honderd hoefdieren dus op stal blijven.
In de nieuwe safaristallen hebben we vele tientallen boxen en een aantal grotere ‘dagverblijven’ voor groepjes dieren. Maar wanneer het goed gaat met de dieren, en dat is zeker het geval, komen er ook jongen en dan wordt op een gegeven moment de beschikbare ruimte voor sommige soorten toch wat krap. Dat probleem wordt meestal opgelost door het tijdig versturen van dieren naar collega-dierentuinen, maar deze oplossing is de laatste tijd nogal problematisch geworden. De surplusdieren kunnen niet meer ‘zo maar’ worden verstuurd, ook niet wanneer ze kerngezond zijn en voorzien van alle benodigde documenten.
De oorzaak is het feit dat in Europa de blauwtongziekte is gearriveerd, een besmettelijke virusziekte die door knutten (kleine mugjes) wordt verspreid onder herkauwers zoals onze antilopen en giraffen. Er zijn zo’n kleine twintig varianten van het virus met allemaal specifieke eigenschappen. In Europa zijn momenteel zeven varianten aangetroffen. Sinds 2006 komt type acht in Nederland voor, maar ook in een aantal andere landen. Dat is prettig voor ons, want binnen het besmettingsgebied mogen herkauwers wel verplaatst worden, bijvoorbeeld naar België of zelfs Engeland. Maar … in 2008 kwam er in Nederland ineens een type zes bij en dat was niet zo prettig want daarmee kwamen we alleen te staan in Europa en mochten we ineens niets meer verplaatsen!
Gevolg was dat we onze natuurlijke aanwas van bijvoorbeeld giraffen niet meer kwijt konden! Zeven kerngezonde giraffen moesten wachten totdat de knuttenvrije periode voorbij zou zijn. Knutten overleven niet als insect bij lage temperaturen. Als het voldoende lang koud genoeg is geweest, wordt de knuttenvrije periode gestart: dat was op 5 december. Wanneer er dan twee maanden geen nieuw blauwtonggeval is geconstateerd, gaat de blauwtongvrije periode in en dan mogen er weer herkauwers verplaatst worden. Dat was op 5 februari. En dat was niks te vroeg want sindsdien zijn er al weer drie girafjes geboren!
Wanneer u onze giraffen aan takken of blaadjes ziet plukken met hun lange tong kan het zijn dat u getroffen wordt door de blauwe kleur daarvan. Maar dat is bij giraffen normaal en heeft niets te maken met de ziekte!
Op vrijdag 9 februari om 07.30 uur ontdekten onze dierverzorgers in de stal een pasgeboren Rothschil…
9 februari 2024
Rothschildgiraffen zijn voor veel mensen charismatische dieren. De sierlijke evenhoevige herkauwers…
15 december 2022
In ons park leven honderden bijzondere diersoorten. In het kader van Europese populatiemanagementpro…
3 januari 2022