Slangenhalsvogels worden ze genoemd in het Nederlands, ‘snakebirds’ in het Engels. Het belangrijkste kenmerk is de lange, in rust meestal S-vormige, gebogen nek (zoals een slang). Zo houden ze ook hun nek tijdens het zwemmen. In de natuur leven ze meestal langs oevers van water; meestal bij zoet water, soms bij brakwatergebieden. Het zijn uitstekende vissers en dat kunt u ook regelmatig waarnemen bij ons in de dierentuin.
Het zijn grote vogels die u bijna niet kunnen ontgaan: de slangenhalsvogels in de Bush en de Mangrove. Sinds enige weken hebben we er een nieuwe man bij! Nu zult u zeggen, is dat nou zo bijzonder? Het antwoord daarop is: JA! In de jaren negentig kon deze soort op meerdere plaatsen in Europa in dierentuinen worden gevonden. Maar dat vinden is de afgelopen jaren een unieke gebeurtenis geworden. Burgers’ Zoo vormt sinds enige weken zelfs het hol van de leeuw. We hebben nu drie koppels, twee in de Bush en één in de Mangrove en dat is de gehele populatie in Europa!
Het feit dat we nu zes slangenhalsvogels in Arnhem bijeen hebben gebracht is een laatste strohalm waar we ons aan vast willen grijpen. Willen we deze soort voor de toekomst behouden, dan moeten we alle tijd en moeite investeren om de vogels te laten broeden en voor nageslacht te laten zorgen. Gaat dat lukken? We hopen het van harte, maar het zal niet makkelijk zijn. De laatste resultaten zijn al weer een flink aantal jaren geleden, maar met de nieuwste aanwinst hopen we de vogels aan te zetten tot een nieuw hoofdstuk in hun leven.
Al enige jaren is Burgers’ Zoo betrokken bij het bijhouden van de populatiegegevens van een aantal vogelsoorten, waaronder de slangenhalsvogels, een prominente soort in onze collectie. Een soort relatiebemiddeling, maar dan voor dieren. De medewerking van de dierentuin van Oost-Berlijn was in dit geval noodzakelijk, maar ook zij zien dat het vijf voor twaalf is voor deze soort en dat de krachten bundelen absoluut noodzakelijk is. Hun mannetje ging dan ook op transport naar Arnhem.
In de Bush scharrelen de slangenhalsvogels een deel van hun eigen kostje bij elkaar. Zij jagen in de zeekoeienvijver naar guppy’s. De guppy’s proberen aan de snavel van de vogel te ontkomen en daarbij springen sommige ook op uit het water. Vanaf de kant is dan precies te zien waar de slangenhalsvogel aan het jagen is: daar waar de vissen opspringen!
De laatste jaren hebben we een koppel slangenhalsvogels gehad in de Bush en een koppel in de Mangrove. Enige tijd geleden is er een dame bijgekomen in de Bush; een triootje. Tot nu toe zonder het gewenste effect… Nu er sinds enige weken een nieuwe heer het trio is komen versterken, hopen we dat de dames eieren voor hun geld gaan kiezen en hun oog laten vallen op de nieuwe adonis. Hopelijk met jonge slangenhalsjes tot gevolg. We zullen u op de hoogte houden!
Aan deze boreling had de ooievaar flink te tillen: een pasgeboren zeekoe weegt zo’n 18 tot 25 kilo!…
17 januari 2024
Op 20 september 2023 is er een Caribische zeekoe geboren in Burgers’ Zoo Caribische zeekoeien leven…
20 september 2023
De vieroogvis (Anableps anableps), ook wel vieroog genoemd, is terug in de Mangrove. Deze vissen ken…
19 september 2023