Veel bezoekers spreken ons vaak aan over de warme periodes in Nederland. Hoe gaan onze dieren daarmee om? Is dat niet zielig? Het antwoord daarop is: NEE! Het is simpel: dieren houden in veel gevallen een schema aan wat meer past bij de warmte. Op de warmste tijden een lekkere siësta en actiever in de koelere periodes. Een beetje alsof wij op vakantie gaan naar warmere oorden. Eigenlijk een verstandige keuze…
Maar naast de keuzes die de dieren zelf maken, kunnen de verzorgers daar natuurlijk ook wat voor regelen. Zo krijgen de olifanten soms een verfrissende douche, of kiezen ze zelf om in de vijver te gaan badderen. De één vindt nu eenmaal een douche lekkerder dan een bad… Ook de Maleise beren gaan soms midden in het stromende water in hun verblijf liggen. Soms om even een lekker verfrissend bad te nemen, soms om te onderzoeken of er iets lekkers in het water verborgen is. Een lekker hapje is natuurlijk nooit weg.
U zult het misschien niet geloven, maar in de Bush en de Ocean moeten we soms zelfs koelen in de zomer. Het is dan wel tropisch daar, maar het mag ook weer niet te heet worden. In de Bush bent u daarvan de oorzaak: de bezoeker. Als we daar niet zouden koelen zou een bezoekje aan de Bush voor veel bezoekers erg onaangenaam worden, dus dan koelen we het een beetje. Voor de dieren en de planten is dat een prima leven en voor de bezoekers een stuk prettiger. In de Ocean is het met name voor de koralen van levensbelang. Boven het koraalrif hangen krachtige lampen die naast het broodnodige licht veel warmte produceren. Dat zou dodelijk kunnen zijn voor de koralen.
En dan zijn er ook nog de dieren die een ijsje wel kunnen waarderen. Geen Italiaans ijsje (alhoewel de chimpansees daar waarschijnlijk anders over denken), maar een waterijsje. Niet een “raket” , maar een ijsje door de verzorgers zelf gemaakt. De ene keer met pitjes erin, de andere keer met wat groente of fruit. Maar ook een bevroren visijsje gaat er bij sommige dieren goed in. Bijkomend voordeel: naast de broodnodige afkoeling zijn de dieren ook nog eens langer bezig het voedsel te bemachtigen. Een beetje werken voor de kost kan af en toe ook geen kwaad.
Hoe hoger de temperatuur stijgt in Nederland, hoe vaker we gebeld en aangesproken worden dat er dode sneeuwuilen liggen in het verblijf. We kunnen u geruststellen, dat zijn de kuikens die nog een beetje moeten wennen aan hun warme verenpak. Ze gaan dan voor Pampus liggen, maken hun oppervlakte zo groot mogelijk, zodat ze zoveel als mogelijk warmte kwijt kunnen raken. Een goede overlevingsstrategie, maar soms wel een erg vreemd gezicht.
Indrukwekkende draken, eenhoorns, centauren, boomnimfen, sfinxen, zeemeerminnen en talloze andere be…
5 september 2024
Stichting Future For Nature (FFN), gevestigd in Burgers’ Zoo, zet zich in voor het belang van natuur…
3 september 2024
Vanaf de oprichting van de Europese Dierentuinvereniging EAZA is Burgers’ Zoo al lid van deze organi…
2 september 2024