Er wordt hard gewerkt in de grote gierenkooi. Natuurlijk moesten de gieren daarvoor tijdelijk verhuizen. Nauwelijks te zien voor de bezoekers zitten de gieren nu in het separatieverblijf van de tijgers op de verbouwing van ‘hun’ kooi te wachten.
Maar wat gebeurt er dan in en rond die gierenkooi en waarom? De kooi is begin jaren 70 gebouwd als vrije vlucht volière. Een concept dat ontstond aan het einde van de jaren vijftig. Het gaat daarbij om grote volières, waarbij de bezoekers via een sluis de volière binnenkomen en er dus geen afscheiding meer is tussen de vogels en de bezoekers. In dit geval liepen de bezoekers via een verdiept pad door de volière. Als ze op de grond liepen, kwamen de gieren daarbij op ooghoogte, wat een indringend effect opleverde.
Aanvankelijk was de bezetting van de gierenkooi zeer gevarieerd. Naast vale gieren en monniksgieren waren er ook oorgieren, een Himalayagier, koningsgieren, kalkoengieren, raafgieren, rüppelsgieren, Bengaalse gieren en bovendien diverse soorten arenden. Ze wenden al snel aan de doorlopende bezoekersstroom en uiteindelijk waren er een paar die ook wat brutaler werden, wat voor sommige bezoekers tot angstige momenten leidde. Een reden om de kooi te sluiten voor bezoek.
Een tweede reden was prettiger: de gieren gingen broeden. Bij de eerste broedpogingen werd een bordje opgehangen dat de kooi niet toegankelijk was om de broedende dieren hun rust te gunnen. Gieren zijn een flink deel van het jaar bezig met hun voortplanting. In het najaar beginnen de paren naar elkaar toe te trekken en aan het eind van het jaar begint de nestbouw. Als dan in de winter de eieren gelegd en bebroed worden, duurt het zowat tot de volgende zomer voor het jong zelfstandig is. De volière werd al gauw permanent voor het bezoek gesloten.
Ondertussen had de volière nog steeds zijn oude inrichting en werd er nauwelijks rekening mee gehouden dat de bezoekers de gieren nu van buitenaf moesten bekijken. De boomstammen van de oude inrichting moesten inmiddels nodig vervangen worden. Allemaal redenen om hier eens grondig aan de gang te gaan. Het Nationale Park De Hoge Veluwe heeft ons een flink aantal boomstammen geschonken van bomen die daar voornamelijk uit veiligheidsoverwegingen gekapt moesten worden.
Langs de hoofdroute komt een ‘observatiehut’. Daardoor kunnen bezoekers de volière van dichtbij inkijken zonder de gierennesten in die hoek te verstoren. Aan de andere zijde zal ook een plek worden gemaakt vanwaar de bezoekers een beter zicht op de binnenkant van de volière zullen krijgen. Ook hopen we de volière opnieuw te kunnen beplanten, al zullen we wel wat moeten doen om de planten te beschermen. De gieren zien waarschijnlijk alleen maar nestmateriaal groeien!
De eenhoorn wordt meestal afgebeeld als een paard met een lange hoorn op het voorhoofd. De hoorn is…
Enkele seconde geleden
De mandragora (Mandragora officinarum) is een kruid uit de nachtschadefamilie. De mandragora wordt o…
Enkele seconde geleden
Quetzalcoatl betekent letterlijk ‘gevederde slang’ of ‘kostbare tweeling’. Quetzalcoatl is één van d…
4 dagen geleden