Dierenarts zijn in een dierentuin. Daar kunnen veel mensen alleen maar van dromen. Maar… het is niet alleen maar leuk en spannend, soms moeten er moeilijke keuzes gemaakt worden. De dierenarts van Burgers’ Zoo, Henk Luten, draait er zijn hand al lang niet meer voor om. En als je aan hem vraagt hoe hij ooit op het idee is gekomen, beginnen zijn ogen te schitteren: “Daktari… daar is het allemaal mee begonnen!”
Als kleine jongen kwam Henk in contact met de toenmalige dierenarts van Burgers’ Zoo, Piet de Jong. Deze zag potentie in het kleine manneke en liet hem met zijn kleine handjes bij werpende zeugen voelen of er nog biggetjes in zaten. Toen Henk eenmaal oud genoeg was om diergeneeskunde te gaan studeren, werd het hem niet makkelijk gemaakt. Omdat hij in Utrecht steeds werd uitgeloot voor de studie dierengeneeskunde (tot zeven keer toe), heeft hij eerst in Antwerpen en later in Gent zijn studie gevolgd. Na zijn diploma te hebben gehaald, is hij in 1985 zijn eigen praktijk begonnen in Velp. Wel kwam hij nog steeds elke week in Burgers’ Zoo om Piet de Jong aan het werk te zien en waar mogelijk te assisteren. Toen deze ziek werd, volgde Henk hem in 1989 op en hij is nooit meer weggegaan.
Regelmatig gaan er dieren op transport naar andere dierentuinen. Voor veel kleinere dieren is dit een kwestie van het dier vangen en in een kistje vervoeren, maar voor de wat gevaarlijkere dieren gaat dit niet op. Een leeuw is nu eenmaal geen katje om met blote handen aan te pakken! Hiervoor wordt de hulp van Henk ingeroepen. Het dier wordt met een zogenaamd verdovingspistool verdoofd en vervolgens door de verzorgers in de kist gelegd. Even wachten tot het dier weer helemaal bij is en dan kan hij of zij op weg naar de plaats van bestemming.
Ook bijvoorbeeld de zebra’s worden verdoofd voordat ze de trailer in gaan. Ze krijgen een lichte verdoving, waardoor het dier wat gedesoriënteerd raakt en door de verzorgers de trailer in kan worden geleid. Eenmaal ingepakt, krijgt het dier nog een injectie om weer helemaal wakker te worden.
Als je Henk vraagt wat zijn lievelingsdieren zijn, staan de mensapen nog steeds op de eerste plaats. En dan met name de gorilla’s. Maar dat is duidelijk niet wederzijds! Wanneer de apen zijn auto de poort binnen horen komen, vult het mensapengebouw zich met een enorm gegil en gekrijs. De dieren laten duidelijk merken dat ze absoluut niet gesteld zijn op deze ‘man met de spuit’. Als heuse acrobaten vliegen ze door het verblijf om het voor Henk onmogelijk te maken om ze te raken met het verdovingsgeweer. Anderen hebben het beter bekeken en positioneren zich op zo’n manier achter een schuif dat Henk er met geen mogelijkheid bij kan.
Dat het behandelen van wilde dieren niet altijd zonder kleerscheuren gaat, heeft Henk een tijdje terug aan den lijve ondervonden. Toen één van de basterdgemsbokken moest worden verdoofd, wist deze zijn hoorns toch nog in de broek van Henk te steken en deze van onder naar boven open te scheuren. Tot groot genoegen van de aanwezige verzorgers.
Niet al het werk van een dierenarts in een dierentuin is natuurlijk spannend. Er zijn namelijk ook veel routineklussen. Zo moeten de bosrendieren elk jaar worden behandeld tegen een levensbedreigende darmbacterie en zijn de vogels in het verleden allemaal geënt tegen de vogelgriep. Maar hoe je het ook wendt of keert, ‘routine’ is het op een plek als Burgers’ Zoo nooit!
Henk is ook betrokken geweest bij de herintroductie van otters in de Wieden en Weerribben door Alterra. Deze dieren werden gevangen in onder andere Wit Rusland en Letland en in Burgers’ Zoo door Henk van een zender voorzien. Na een kort verblijf van de dieren in de dierentuin, waarbij de conditie van de dieren goed in de gaten werd gehouden, konden ze vervolgens worden uitgezet.
Sinds 1985 sleepten de verschillende patiënten hun baasjes mee naar Velp om zich daar door Henk te laten behandelen. In oktober van dit jaar heeft Henk zijn praktijk met pijn in het hart vaarwel gezegd. Zo kan hij zich helemaal storten op de wildere soortgenoten in Burgers’ Zoo. Het bordje ‘Wildlife Dr. Henk’ pronkt al aan de deur van zijn nieuwe kantoor. Zo komt het Daktari-gevoel nog een stukje dichterbij! Nu nog een schele leeuw met de naam Clarence…
Indrukwekkende draken, eenhoorns, centauren, boomnimfen, sfinxen, zeemeerminnen en talloze andere be…
4 dagen geleden
Stichting Future For Nature (FFN), gevestigd in Burgers’ Zoo, zet zich in voor het belang van natuur…
6 dagen geleden
Vanaf de oprichting van de Europese Dierentuinvereniging EAZA is Burgers’ Zoo al lid van deze organi…
2 september 2024