Toen in 2006 de laatste tijger vertrok naar Frankrijk en er later dat jaar rode neusberen het verblijf gingen bewonen, hebben we een aantal jaren geen tijgers gehad in Burgers’ Zoo. Gelukkig veranderde dat toen in 2008 Burgers’ Rimba werd geopend. Naast onder andere de Maleise beren, de siamangs, de laponders, de netpythons en de verschillende hertensoorten waren er tot voor kort ook drie Sumatraanse tijgers te zien. Drie zussen, waardoor er geen kans was op jonge tijgers. Maar daar is nu verandering in gekomen. Vanuit een Duitse en een Engelse dierentuin zijn een man en een vrouw naar Arnhem gekomen, waar ze hopelijk gaan zorgen voor heel veel nakomelingen.
Toen in het voorjaar van 2006 werd besloten Burgers’ Rimba te gaan bouwen, was het al snel duidelijk dat ook tijgers hier weer hun intrede zouden gaan maken. Helaas bleek na contact met de coördinator van het fokprogramma dat er geen koppel beschikbaar was. Wel konden er drie zussen uit de Engelse dierentuin in Chessington komen. Tijgers zijn in principe solitaire dieren, maar wanneer het om zussen gaat, kunnen ze bij elkaar in één verblijf worden gehouden. Wel bleek al snel dat één van de zussen wat minder in de groep lag.
Toen de coördinator van het fokprogramma in 2010 meldde dat er een fokkoppel beschikbaar kwam, waren we natuurlijk ontzettend blij. Toch moesten er eerst een aantal zaken geregeld worden, voordat deze tijgers naar Burgers’ Zoo konden komen. Aangezien wij geen vijf tijgers voor langere tijd kunnen huisvesten, moest er een bestemming komen voor de drie zussen. Door de coördinator van het fokprogramma is toen besloten om de twee meest dominante tijgers, Bayu en Deru, naar twee dierentuinen in Japan te sturen. De minder dominante Hujan kreeg de aanbeveling om naar West Midland Safari Park in Bewdley in Engeland te gaan.
Nadat besloten was dat de twee zussen naar Japan zouden gaan, is er contact gelegd tussen ons en de contactpersoon van één van de betreffende dierentuinen. Deze persoon zou verantwoordelijk zijn voor het transport van de twee zussen vanaf het vliegveld van Tokio. Voordat een tijger vervoerd mag worden naar een andere dierentuin, moet eerst een zogenaamd CITES-document worden aangevraagd. Zo wordt voorkomen dat dit soort beschermde dieren vrij verhandeld kunnen worden. Nadat ook de benodigde veterinaire papieren waren geregeld en het transport steeds dichterbij kwam, is onze Japanse contactpersoon naar Burgers’ Zoo gekomen om de tijgers te bewonderen. En gelukkig vielen de dieren in de smaak.
Op woensdag 15 juni was het zover en zijn er uit de Duitse dierentuin van Krefeld en uit de Engelse dierentuin van Paignton een vrouwelijke en een mannelijke tijger naar Burgers’ Zoo gekomen. Het transport is voorspoedig verlopen en de dieren zagen er prima uit. Maar dan begint het pas. Eerst moeten de dieren aan hun nieuwe verblijf, maar vooral ook aan elkaar wennen. Het is natuurlijk belangrijk dat ze het met elkaar kunnen vinden, zodat ze voor veel nakomelingen zullen gaan zorgen. En dat is weer belangrijk, omdat ook in dierentuinen maar weinig tijgers worden geboren.
Er zijn zes soorten tijgers in de wereld: de Siberische, de Noord-Indochinese, de Chinese, de Bengaalse, de Maleise en de Sumatraanse tijger. Van deze soorten is de Sumatraanse tijger de kleinste en hij komt alleen voor op het eiland Sumatra. De Noord-Indochinese tijger is de meest bedreigde. Hiervan wordt vermoed dat deze al in het wild is uitgestorven.
Het gaat niet goed met tijgers in het wild. Eén van de redenen hiervoor is dat bijna alle onderdelen van tijgers in Azië worden gezien als medicijn of als potentieverhogend middel. Zijn snorharen zouden helpen tegen kiespijn en zijn ogen tegen malaria. Ook de huiden brengen een hele hoop geld op en worden verwerkt in ceremoniële kleding.
Vroeger zagen tijgerverblijven er heel anders uit dan tegenwoordig het geval is. In plaats van de weinig natuurlijke tijgerkuilen worden tijgers in dierentuinen tegenwoordig vaak gehuisvest in groene, boomrijke verblijven waar een watertje zorgt voor de nodige verkoeling. Toch zullen heel veel bezoekers zich de tijgerkuil in Burgers’ Zoo nog goed herinneren. Hier ging in 2006 de laatste man, Hercules, weg. De kuil werd vervolgens dichtgegooid, de begroeiing aangeplant en sinds die tijd zijn er rode neusberen in gehuisvest.
Dierverzorgers bieden de Sumatraanse tijgers van Burgers’ Zoo een onbevrucht ei van de zwarte zwanen…
26 november 2020
Twee in Arnhem geboren Sumatraanse tijgers verhuizen maandag 29 juni 2020 van ons dierenpark naar Zo…
29 juni 2020
Nadat we in 2011 een Sumatraanse tijgerman uit de dierentuin van Paignton en een Sumatraanse tijgerv…
11 oktober 2013