Bij binnenkomst in de Bush loopt u (meestal ongemerkt) onder een mangoboom door. Voor zover wij weten, is dit de enige plaats waar in Nederland echte mango’s geproduceerd worden. Bij aanplant in 1988 was de mangoboom slechts een meter.
Mangobomen zijn overal ter wereld aan te treffen waar het warm en vochtig is, maar ze komen oorspronkelijk uit oost India (waar volgens de overlevering Boeddha zijn wijsheid heeft verkregen tijdens een slaapje onder deze boom). De boom kan tientallen meters hoog worden en heeft een brede kruin: dus een prima boom om een slaapje onder te doen. Maar de vraag is of er veel mensen wijzer van geworden zijn. Het is ook niet zonder risico want de vruchten worden behoorlijk groot en zwaar en vallen net als appels niet ver van de boom.
Deze zomer heeft onze boom opvallend goed geproduceerd: zo’n X rijpe mango’s! De meesten van ons kennen mango’s tegenwoordig wel en weten dat ze nogal smerig kunnen smaken wanneer ze te vroeg gegeten worden; alsof je een slokje terpentijn in je mond hebt. Maar rijp zijn ze heerlijk. En ook gezond! De boom produceert in vrijwel alle onderdelen, dus ook in de vrucht, een stof die mangiferine heet. Farmacologen hebben vijftien verschillende heilzame effecten van die stof kunnen vaststellen. Geen wonder dat de boom bij heel wat volkeren een soort apotheek vertegenwoordigt. De meeste mangiferine zit overigens in de bast.
Net als bij papaya’s bevat de vrucht ook een enzym dat eiwitten splitst (een protease). Wanneer je tijdens de maaltijd mango combineert met vleesproducten zal de vertering daarvan voorspoedig verlopen. Maar combineer dus niet met melk of gelatinepuddinkjes!
De bloemen zijn ook goed eetbaar en daar heeft zo’n boom er vele duizenden van! Ze groeien in grote pluimen en verspreiden een duidelijke honinglucht. Er komen dan ook talloze insecten op af die tevens voor de bestuiving zorgen. Maar desondanks groeien er geen duizenden mango’s aan de boom. Aanvankelijk lijkt het meestal nog wel een overvloedige productie te worden, maar gaandeweg vallen er steeds meer kleine mangootjes op de grond en blijven er eigenlijk toch nog maar (relatief) weinig grote vruchten over.
Na consumptie van het vruchtvlees blijft er een grote, ‘harige’, platte pit over. Daarin zit een soort platte boon, het echte zaad. Wanneer je die (warm en vochtig!) plant, groeit daar een boompje uit dat je niet moet onderschatten. Hij kan meer dan honderd jaar oud worden. De oudste in India heeft een stam met 3,5 meter doorsnee en geeft zo’n 16.000 vruchten per jaar!
Sinds april vliegen er twee opvallende nieuwe vogels in Burgers’ Bush. Het gaat om twee mannetjes zw…
27 augustus 2024
Het jaarthema van 2024 van de Nederlandse Verenging van Botanische Tuinen luidt ‘insecten’. Een soor…
19 februari 2024
Een dierentuin is een boeiende organisatie. De meest uiteenlopende dieren en planten moeten goed ver…
12 januari 2024