Binnen een dierentuin worden er regelmatig jonge dieren geboren. Toch is het krijgen van jongen niet zo vanzelfsprekend. Sommige diersoorten hebben te kampen met problemen in hun voortplantingsorganen. Om dit te onderzoeken, is het Duitse onderzoeksteam IZW in september naar Burgers’ Zoo afgereisd en heeft gekeken naar de vruchtbaarheid van een aantal van onze dieren.
IZW staat voor ‘Institut für Zoo- und Wildtierforschung’. Het is een onderzoeksinstituut uit Berlijn dat onder andere onderzoek doet naar veterinaire problemen bij verschillende exotische diersoorten en zich verder bezighoudt met vruchtbaarheidsonderzoeken. Echoscopisch onderzoek bij olifanten en kunstmatige inseminatie bij de witte neushoorns: deze Duitse heren draaien er hun hand niet voor om. De geschikte mensen dus om te kijken hoe het met de Arnhemse Maleise beren, panters en neushoorns is gesteld.
Toen Frodo begin 2008 naar Arnhem kwam, was hij pas vier jaar oud. Best jong vergeleken bij de Keulse dames die zo’n vier jaar ouder zijn. Frodo is in de loop van de tijd wel wat veranderd. Was hij in het begin vooral druk met spelen, tegenwoordig laat hij goede paringen bij beide vrouwen zien. Ook laten beide vrouwen een cyclus zien. Toch heeft dit nog niet geleid tot jonge beren. Vandaar dat vanuit het fokprogramma van de Maleise beren is gevraagd de drie beren te laten onderzoeken.
Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat beide vrouwen vruchtbaar zijn. Bij onze vrouw Bunga zijn helaas wel een aantal cystes (holtes gevuld met vocht) gevonden, maar dit zou haar er niet van moeten weerhouden jongen te krijgen. Het probleem lijkt dus bij Frodo te liggen. En wat blijkt… hij produceert helemaal geen sperma. Een reden hiervoor zou kunnen zijn dat de oudere dominante vrouwen hem onderdrukken, waardoor hij zich niet volledig heeft ontwikkeld. Een nieuwe vrouw en een nieuwe omgeving zou de spermaproductie op gang kunnen brengen. In overleg met het fokprogramma van de Maleise beren wordt nu gekeken hoe we de situatie voor de drie beren kunnen verbeteren.
In 2007 is er bij neushoorn Gingabella een vruchtbaarheidsonderzoek gedaan, omdat ze vanaf 1999 ineens niet meer drachtig werd. Bij dit onderzoek werd duidelijk dat er een cyste aanwezig was in één van haar baarmoederhoorns, waardoor sperma zou kunnen worden tegengehouden. Het weghalen van de cyste en kunstmatige inseminatie moesten de problemen verhelpen, maar helaas is Gingabella sinds die tijd niet drachtig geworden.
Uit het onderzoek is gebleken dat de cyste in de baarmoederhoorn weer is teruggekomen. Daarnaast werden er nog enkele andere cystes gevonden. Een flinke tegenvaller. Gelukkig blijkt het sperma van Gilou wel van goede kwaliteit te zijn. Goed nieuws voor onze groep en ook voor de rest van de neushoorns in Europa. Dit sperma zal namelijk in de toekomst mogelijk worden gebruikt voor kunstmatige inseminatie.
Panterman Maga is in 2008 naar Arnhem gekomen uit de dierentuin van Brno, waar hij vruchtbaarheidsproblemen leek te hebben. Verandering van spijs lijkt te doen eten, want een paar weken na aankomst van de nieuwe man bleek onze vrouw Radha al drachtig van hem te zijn. Eind 2008 resulteerde dit in de geboorte van drie mannen en in 2010 is daar nog een broer bijgekomen. Toch was ook hier wat onderzoek nodig, aangezien bewezen fokvrouw Mira nog steeds niet drachtig was.
Met behulp van een endoscoop ging het IZW op zoek naar de oorzaak van het probleem. Maar wat schetste ieders verbazing? In plaats van een cyste waar iedereen toch wel bang voor was, zagen ze ineens een kloppend hartje. Een enorme verrassing! Bij de panters lijkt alles dus prima te gaan.
Bij verschillende diersoorten zijn achter de schermen kraamkamers aanwezig. Deze kraamkamer imiteert het hol waarin een drachtige vrouw zich in het wild zou terugtrekken. Belangrijk is dat het dier hier niet wordt verstoord. Stress kan er namelijk voor zorgen dat de dieren zich bedreigd voelen en hierdoor hun jongen zouden kunnen verwonden of zelfs opeten.
Dieren die geen seizoensgebonden cyclus hebben, maar het hele jaar door jongen kunnen krijgen, kunnen problemen krijgen met de voortplantingsorganen wanneer ze langere tijd niet drachtig worden. Een groot probleem hierbij vormen cystes die in de voortplantingsorganen kunnen ontstaan.
Net als bij mensen, wordt ook bij dieren met behulp van een echo gekeken of dieren drachtig zijn. Bij sommige diersoorten echter is de afstand van de huid tot de organen erg groot, waardoor een echo via de huid niets oplevert. Bij deze diersoorten wordt dan ook gebruik gemaakt van inwendige echoscopie.
Omschrijving Quetzalcoatl betekent letterlijk ‘gevederde slang’ of ‘kostbare tweeling’. Quetzalcoatl…
Enkele seconde geleden
Koninklijke Burgers’ Zoo maakt handig gebruik van deze tijden van overvloedige neerslag. De vele ove…
3 uur geleden
Donderdag 14 november om 08.30 uur stuiten de drie Maleise beren van Koninklijke Burgers’ Zoo op een…
14 november 2024