Leggen alle vogels in mei een ei, hebben we altijd in het voorjaar jonge zebra’s en werpen de adelaarsroggen in de tunnel van de Ocean altijd in dezelfde maanden hun jongen? In dit artikel geven we een kijkje in de keuken van onze dierentuin en laten we zien dat de dieren daar allemaal zo hun eigen plan volgen!
De vogels in de Bush volgen eigenlijk meestal hetzelfde ritme als de vogels in de Hollandse buitenlucht. Als de dagen beginnen te lengen, explodeert de Bush met prachtige zang! Paartjes worden gevormd, nesten worden gebouwd, eieren worden gelegd en komen uit. Na vaak heel veel werk van de ouders vliegen de jongen dan uit. En in anderhalve hectare vliegen dan aan het einde van het broedseizoen behoorlijk wat jonge vogels rond. Traditioneel gezien is het einde van het jaar dan ook een drukke periode voor vogeltransporten. De Bush heeft maar een beperkte capaciteit en dat betekent dat niet alle vogels die daar worden geboren daar ook kunnen blijven. Hun leven gaat veranderen en ze verhuizen veelal naar een andere dierentuin.
Er zijn veel vogelsoorten die het in de Bush goed doen. De prachtige roomkleurige muskaatduiven die u altijd in groepjes ziet rondvliegen, voelen zich duidelijk op hun plek. Zij produceren vele jongen en in Europese dierentuinen zijn dan ook veel muskaatduiven te vinden met Arnhems bloed. Aan de andere kant van het kleurenspectrum staan de Madagascar-wevers of fodies. Mannen zijn signaalrood gedurende het broedseizoen, terwijl de vrouwtjes meer op een huismus lijken. Dit is een kleine vogelsoort die op vele plekken in de Bush nesten bouwt en erg succesvol is in het daadwerkelijk laten uitvliegen van de jongen. Binnen de kortste keren lijken er dan heel veel ‘musjes’ rond te vliegen, maar schijn bedriegt! En zo kunnen we nog wel even doorgaan met bijvoorbeeld de sumbawalijsters, de groenvleugelduiven, maar ook onze grootste duiven: de Victoria-kroonduiven. Kortom, we zijn er maar druk mee!
Naast de successen in de Bush, worden er ook op andere plekken in het park regelmatig jongen geboren. Zo heeft Burgers’ Zoo op dit moment de grootste groep Grant’s zebra’s in Europa. De groep bestaat uit drie zogenaamde harems; een groep van één hengst met zijn vrouwen en hun jongen. In de afgelopen tien jaar zijn er zo’n vijftig zebra’s geboren, waarvan het grootste deel naar andere dierentuinen in Europa is gegaan om daar nieuwe harems te vormen. Binnen Europa loopt er dus ook een groot aantal zebra’s met Arnhems bloed rond.
Ook in de Ocean gaat het goed met de kweek. Bij de roggen bijvoorbeeld worden regelmatig jongen geboren. Dachten we in 2009 nog een unicum te hebben met de geboorte van onze allereerste adelaarsrog in aquaria in Europa, sinds die tijd zijn daar nog zo’n elf jongen bij gekomen! Vanwege het succes is er in 2010 zelfs een stamboek voor deze soort opgezet waarvan Burgers’ Zoo stamboekhouder is. Onze allereerste adelaarsrog zwemt nog steeds rond in de tunnel van Burgers’ Ocean. Ze is nog een stukje kleiner dan de overige adelaarsroggen, dus goed te herkennen. Ook bij een andere roggensoort, de grijze pijlstaartrog, worden regelmatig jongen geboren. Hier staat de teller al op 21, waarbij laatst zelfs een drieling is geboren!
Leggen alle vogels nu een ei in mei? Nee! Dat is zeker niet het geval. Kijk naar onze vale gieren. Zij beginnen als eerste van alle vogels bij ons en komen al in de stemming als wij nog denken aan koek en zopie en lekker bij de open haard kruipen!
Voor sommige soorten is het in het wild van levensbelang dat in een groep vrijwel alle jongen op hetzelfde moment worden geboren. In onze dierentuin zijn de witbaardgnoe en het bosrendier daar goede voorbeelden van. Geborgenheid en daarmee veiligheid van de groep en beschikbaarheid van voedsel spelen bij dit fenomeen een belangrijke rol.
Bij de zebra’s gaan we er vanuit dat de jongen ook daadwerkelijk van de betreffende hengst in de harem zijn. Toch wijst DNA-onderzoek regelmatig uit dat er vaak genoeg andere heren in het spel zijn!
Koninklijke Burgers’ Zoo heeft woensdagochtend 8 januari 2025 om welzijnsredenen afscheid moeten nem…
6 dagen geleden
De barometz is een fabelwezen dat half plant, half dier is. De barometz staat ook wel bekend als het…
7 januari 2025
De feniks is een prachtig dier. Hij is groter dan een arend en heeft een gouden kop en zijn verenkle…
6 januari 2025