Sinds 2007 zitten er breedsnuitkaaimannen in de Bush. Een soort die ongeveer twee meter lang wordt en voorkomt in Zuid-Amerika. Twee jaar geleden zijn de kaaimannen gecontroleerd om te zien of het echt kaaimannen waren, of kaaivrouwen. Het bleken vier vrouwen te zijn. Echt lief zijn ze niet voor elkaar, vandaar dat de twee kleinste dieren uit het bassin zijn gehaald. Zij gaan binnenkort op transport naar een dierentuin in Denemarken.
Het is lastig om aan het gedrag te zien hoe de rangorde bij kaaimannen geregeld is. Vaak komt de dominantie op een heel subtiele manier tot uitdrukking. Maar het werd de afgelopen tijd wel steeds duidelijker dat de twee kleinere dieren onderdrukt werden. Ze mochten niet altijd bij de voerplaats komen en werden soms achterna gezeten. Om te voorkomen dat de dieren gewond zouden raken, is de groep uit voorzorg gesplitst. Achter de schermen in de Ocean zijn de twee kleinere dieren opgevangen. Zij gaan binnenkort weer retour naar Denmarken, waar ze vandaan kwamen.
Ook al is er geen man aanwezig, toch legt één van de vrouwtjes eieren. Hierbij maakt ze een nest in het zand. Door deze ontwikkeling wordt de onrust in de groep nog groter, want het vrouwtje bewaakt het nest. Aangezien we niet willen fokken met deze soort omdat er binnen de dierentuinwereld niet veel vraag is naar kaaimannen, worden de eieren weggehaald. De oplettende lezer vraagt zich waarschijnlijk af waarom de dierentuin zich überhaupt druk maakt over nakomelingen zonder de aanwezigheid van een man. Het komt bij sommige reptielen namelijk wel eens voor dat enkele eieren zich ontwikkelen zonder dat er een zaadcel aan te pas komt. Dit heet parthenogenese en is een soort zelf-klonen. Een deel van de eieren is daarom in broedstoof gelegd om te zien of er een uitkwam, maar dat was niet het geval.
Bij de kaaimannen zit een groot aantal zoetwaterpijlstaartroggen. Deze roggen zijn net zo giftig als hun soortgenoten in zee. Halverwege de staart hebben ze een giftige stekel die ze met kracht naar boven kunnen slaan om zich zo te verdedigen. Deze roggen zijn jarenlang heel succesvol geweest met de voortplanting, maar omdat er weinig vraag naar is binnen de dierentuinen, is ook hier de kweek stopgezet. Jaren geleden zijn daarom alle mannelijke roggen uit het bassin gehaald. Tijdens het vangen van deze dieren bleek één van de vrouwtjes op dat moment echter drachtig te zijn. U raadt het al: één van haar jongen die later ter wereld kwamen, bleek een mannetje te zijn! We hebben daarom besloten om de groep binnenkort nogmaals te bekijken en de mannen eruit te halen. Zo wordt het weer een echte vrouwenvijver bij de kaaimannen en de roggen!