Wie is er niet mee opgegroeid? De kinderboekjes waarin apen zich ongegeneerd tegoed doen aan bergen bananen. Leuk om voor te lezen, maar of bananen nou echt zo goed zijn voor apen...?
Van 22 tot en met 25 januari 2015 is in Koninklijke Burgers’ Zoo de achtste editie gehouden van het Europese Dierentuin Voedingscongres. Samen met de voedingsgroep van de Europese Vereniging van Dierentuinen (EAZA) en Van Hall Larenstein in Velp was Burgers’ Zoo organisator van dit tweejaarlijkse congres. Zo’n 120 experts en geïnteresseerden op het gebied van voeding voor dierentuindieren hebben zich in Arnhem verzameld om kennis uit te wisselen over onder andere problemen bij te dikke olifanten en de effecten van fruitloze diëten op het gedrag van apen.
Naast verschillende presentaties en een workshop over bladetende reptielen en primaten was er de mogelijkheid voor een rondleiding in onze voedingskeuken. Verder was er informatie over het belang van het gebruik van UV-licht bij reptielen, werden verschillende manieren van het opslaan van blad getoond en kon men de mest van onze brillangoeren beoordelen. Ook de manier van educatie over voeding voor kinderen en een kijkje achter de schermen van Burgers’ Ocean stonden op het programma.
Eén van de onderwerpen van het congres was een manier om obesitas bij olifanten te managen. Weinig mensen zijn zich waarschijnlijk bewust van het feit dat ook deze grote dieren last kunnen hebben van zwaarlijvigheid. Een paar honderd kilo meer of minder lijkt bij deze dieren zo op het eerste gezicht weinig effect te hebben, maar wanneer deze dieren teveel calorieën binnenkrijgen, kunnen problemen ontstaan met tanden, gewrichten en voortplanting en kan bijvoorbeeld ook suikerziekte ontstaan.
Eén van de oorzaken van overgewicht en andere gezondheidsproblemen zijn zoetigheden. Nu geven we onze dieren natuurlijk geen snoep, maar ook fruit kan problemen opleveren. Het is bekend dat veel dieren die we in onze collectie hebben in het wild vruchten eten. Het gehalte aan suiker in deze wilde vruchten is echter veel lager dan het fruit dat wij eten. Daarnaast is het vezelgehalte van ons fruit weer veel lager dan dat van hun wilde soortgenoten. Te veel fruit kan dus leiden tot een overmaat aan suiker met alle gevolgen van dien! Beter is om het fruit te vervangen door groente die wel een hoger gehalte aan vezels en een lager gehalte aan suiker hebben.
In de afgelopen decennia is er al veel verbeterd op het gebied van voeding. Toch blijft het belangrijk om de kennis hierover te blijven delen en te zorgen dat nieuwe inzichten breed bekend worden. De meeste diëten voor de mensapen bevatten al vrijwel geen fruit meer. Nu de kinderboekjes nog!
Een reusachtige roodkleurige draak met een lengte van 5,3 meter, een vleugelspanwijdte van 5,5 meter…
4 dagen geleden
Koninklijke Burgers’ Zoo is door Michelin bekroond met twee Michelinsterren. In de Michelin Reisgids…
26 september 2024
Indrukwekkende draken, eenhoorns, centauren, boomnimfen, sfinxen, zeemeerminnen en talloze andere be…
5 september 2024