Sinds 2008 zijn er in Koninklijke Burgers’ Zoo binturongs te zien. Ze delen hun verblijf met de Maleise beren en al zijn de binturongs een slagje kleiner, ze laten zich door de beren niet zomaar aan de kant zetten. Tot voor kort waren er twee mannen te zien uit een Franse dierentuin. In april van dit jaar is hier verandering in gekomen en hebben we één van deze mannen kunnen ruilen voor een vrouwtje uit een Nederlands dierenpark.
Toen Burgers’ Zoo binturongs in de collectie wilde opnemen om deze dieren te laten zien in de Rimba, was er een tekort aan vrouwtjes binnen de Europese dierentuinen. Vanuit het stamboek van deze soort is toen aangegeven dat we twee broers zouden ontvangen uit de dierentuin van Saint Martin la Plaine in Frankrijk. Deze twee broers hebben het altijd goed gedaan in Arnhem. Maar toen de mogelijkheid zich voordeed om een vrouwtje te krijgen uit de dierentuin van Epe, stonden we daar zeker voor open! Eén van de mannetjes is daarop naar Pairi Daiza in België vertrokken. Het is de bedoeling om dit vrouwtje zo snel mogelijk bij de overgebleven man te introduceren. Daarna zal zij op termijn ook kennismaken met de Maleise beren. Maar voordat dat gaat gebeuren, zal de vrouw eerst alle hoekjes van haar nieuwe verblijf moeten verkennen.
Binturongs worden ook wel beermarters genoemd. Een vreemde naam aangezien zij, buiten het feit dat zij net als beren zoolgangers zijn, weinig gemeen hebben met zowel beren als marters. Binturongs behoren tot de civetkatachtigen en komen voor in de tropische gebieden van Azië. Met zijn gewicht van tot 14 kilo is de binturong meteen de grootste vertegenwoordiger van deze familie van de roofdieren. De meest gebruikte naam voor deze voornamelijk in bomen levende alleseters komt rechtstreeks uit het Maleis. Daar worden deze dieren ‘benturung’ genoemd.
De binturong staat op dit moment als kwetsbaar op de rode lijst van IUCN, de internationale unie voor het behoud van de natuur. Verdwijning van hun leefomgeving en fragmentatie van het leefgebied zijn belangrijke redenen voor het afnemen van hun aantal in het wild. Daarnaast worden binturongs in sommige Aziatische landen gegeten. Bovendien worden deze dieren ook als huisdier gehouden. En dit ondanks het feit dat deze dieren, net als stinkdieren, bekend staan om het verspreiden van een ‘bijzondere geur’ wanneer ze in het nauw worden gedreven.
Toen we de twee mannen uit de Franse dierentuin gingen introduceren bij de Maleise beren gingen we ervan uit dat de beren dominant zouden zijn over de binturongs. Nadat echter één van de binturongs over de kop van één van de beren had geplast, was de dominantie bepaald. Ondertussen zijn de beren wel iets verder op de dominantieladder geklommen en waren ze de binturongs meestal wel de baas. Hoe dit met de nieuwe vrouw zal zijn, is de vraag. Duidelijk is wel dat deze dame over wat meer pit beschikt dan we van de twee broers gewend waren. Hier zullen de man en misschien ook de beren nog een hele kluif aan krijgen!