Op 7 augustus van dit jaar is er op klaarlichte dag en voor de ogen van het publiek weer een tweeling geboren. Niet bij de gorilla’s dit keer, maar bij de lierherten in Burgers’ Rimba. Dit klinkt misschien niet zo bijzonder voor een hertensoort, maar toch komt dit minder vaak voor dan wellicht wordt gedacht.
Over de hele wereld komen er zo’n vijftig soorten herten voor. Deze soorten zijn verspreid over Europa, Azië, Amerika en een heel klein gebied in Noord-Afrika waar edelherten voorkomen. Het lierhert is een hertensoort uit Zuidoost-Azië en de ondersoort die in Burgers' Zoo te zien is, komt oorspronkelijk voor in Myanmar.
In ons park zijn in totaal vier soorten herten te zien. In Burgers´ Rimba zijn dit de muntjaks, de zwijnsherten en de lierherten. Deze hertensoorten komen voor in de bossen, graslanden en soms zelfs moerassen van Azië. In Arnhem delen ze hun verblijf met de laponders, de siamangs en de bantengs. De vierde hertensoort is te vinden tegenover de ingang van Burgers’ Rimba. Dit is het bosrendier, die afkomstig is uit Finland en Rusland.
Herten staan onder andere bekend om hun gewei. Bij de meeste soorten dragen alleen de mannen een gewei, zo ook bij de lierherten. Zij gebruiken dit gewei om te imponeren en eventuele rivalen van zich af te slaan. Na de paartijd, die bij de lierherten in het wild loopt van februari tot mei, verliezen de mannen hun gewei. Bij de rendieren, en ook de bosrendieren in Burgers’ Zoo, dragen zowel mannen als vrouwen een gewei. Al moet er wel bij worden vermeld dat het gewei van de man groter, indrukwekkender en ook een stukje zwaarder is. De bosrendiervrouwen gebruiken hun gewei veelal in hun competitie voor voedsel in de winter.
Lierherten zijn afleggers. Dit wil zeggen dat ze de eerste dagen na hun geboorte doodstil blijven liggen in de begroeiing, waarbij hun gestippelde vacht helpt bij de camouflage. Na zo’n tien dagen beginnen de jonge lierherten gras te eten en na ongeveer een maand volgen ze hun moeder. Dit is ook de reden waarom de dieren in Burgers’ Zoo pas zo’n vier tot vijf weken nadat het laatste jong in de groep is geboren weer het veld in Burgers’ Rimba op gaan. De jongen moeten eerst volledig met hun moeder meelopen.
Bij sommige hertensoorten, bijvoorbeeld de ree welke we ook in Nederland kennen, is een tweeling eerder regel dan uitzondering. Maar veel herten, zoals de zwijnsherten, muntjaks en bosrendieren in Burgers’ Zoo, krijgen over het algemeen maar één jong. Dit geldt ook voor de lierherten. Sinds het stamboek voor deze soort in 2013 is opgezet, is de geboorte van een tweeling slechts één keer gemeld. Helaas zijn beide jongen toen dood geboren. We kunnen dus met recht zeggen dat de twee jonge lierherten best wel bijzonder zijn!
Al zijn de herten duidelijk niet de favorieten bij het publiek, toch leven er in Burgers’ Rimba hele…
6 juli 2018
Over de hele wereld komen er zo’n vijftig soorten herten voor. Deze soorten zijn verspreid over Euro…
29 augustus 2016
Afgezien van de rendieren heeft Burgers’ al heel lang geen hertensoorten meer in haar collectie geha…
30 mei 2008