Afgelopen januari zagen duizenden mensen via onze livestream hoe de uit een Zweedse dierentuin afkomstige neushoorn Izala in Burgers’ Zoo een jong ter wereld bracht. Helaas was al snel duidelijk dat het niet goed ging met het jong.
Afgelopen januari zagen duizenden mensen via onze livestream hoe de uit een Zweedse dierentuin afkomstige neushoorn Izala in Burgers’ Zoo een jong ter wereld bracht. Helaas was al snel duidelijk dat het niet goed ging met het jong.
Na het succes van de livestream bij de tijgers in 2014 werd besloten om ook de drachtige neushoornvrouw Izala live te laten volgen. Na een dracht van zo’n 520 dagen was het op 25 januari 2016 eindelijk zo ver. Zo’n 8.000 computers waar vaak verschillende mensen naar keken, hadden via de webcam een liveverbinding toen het jong ter wereld kwam. Deze mensen zagen vervolgens dat iets met het jong niet in orde was en hoe twee van onze dierverzorgers met man en macht probeerden het roerloze jong met reanimatie bij te brengen. Helaas mocht dit niet baten en bleek het jong bij de geboorte te zijn overleden.
Op het moment dat het jong bewegingsloos ter wereld kwam, was voor de verzorgers meteen duidelijk dat er iets mis was. Nadat ze Izala naar een ander verblijf hadden geleid, zijn zij onmiddellijk begonnen met reanimeren. Achteraf bleek dat dit geen enkele kans van slagen heeft gehad. Onze dierenarts die ook snel ter plaatse was, heeft geconstateerd dat het jong al tijdens de geboorte in de baarmoeder is overleden. Het feit dat de placenta meteen met het jong mee kwam, duidt erop dat deze in een te vroeg stadium is losgekomen van de baarmoederwand, waardoor de zuurstoftoevoer vroegtijdig werd verbroken.
Ondanks het feit dat het natuurlijk erg naar is wat er is gebeurd, zit er toch ook een positieve kant aan dit verhaal. De reden dat Izala in november van 2013 naar Arnhem is gekomen, is dat zij in de dierentuin van Kolmarden geen cyclus vertoonde. Ze leefde daar samen met haar moeder. Dat kan bij neushoorns ervoor zorgen dat dochters hormonaal worden onderdrukt en er geen eisprong plaatsvindt, ook al zijn de vrouwtjes al lang op geslachtsrijpe leeftijd. Izala is destijds naar Arnhem gekomen met de gedachte dat een verandering van omgeving en het wegvallen van haar moeder in de groep ervoor zou zorgen dat haar cyclus op gang zou komen. En dat is gelukt!
Dat Izala een cyclus heeft, drachtig kan worden en het feit dat er voor zover we weten bij Izala zelf tijdens de dracht en het werpen geen complicaties zijn opgetreden, geeft goede hoop op een gezond jong in de toekomst. En er is nog een lichtpuntje. Neushoornvrouw Kwanzaa, die sinds haar komst in 2003 al vier jongen ter wereld gebracht heeft, is volgens de dierverzorgers ook weer drachtig. Zij zal waarschijnlijk ergens rond de zomer een jong krijgen. Of dit ook weer via een webcam kan worden gevolgd, is onbekend, maar we houden u natuurlijk op de hoogte!
Naar verwachting zal drachtige neushoornvrouw Kwanzaa binnen nu en twee maanden gaan werpen. De drachtige Kwanzaa is vanaf nu te volgen via een livestream op www.burgerszoo.nl/neushoorn.
Op vrijdag 9 februari om 07.30 uur ontdekten onze dierverzorgers in de stal een pasgeboren Rothschil…
9 februari 2024
Safaripark Beekse Bergen en Koninklijke Burgers’ Zoo hebben twee cheeta vrouwtjes met elkaar geruild…
18 januari 2024
Op dinsdagochtend 26 september vertrok een bijna 2,5-jarige breedlipneushoorn vanuit Burgers’ Zoo na…
26 september 2023