We kennen natuurlijk allemaal het kenmerkende geluid van de piha in de Bush, prachtig en zeer aanwezig. Maar tegenwoordig is er nog een ander duidelijk geluid te horen in de Bush, namelijk het geluid van de chaco-chachalaca.
We kennen natuurlijk allemaal het kenmerkende geluid van de piha in de Bush, prachtig en zeer aanwezig. Maar tegenwoordig is er nog een ander duidelijk geluid te horen in de Bush, namelijk het geluid van de chaco-chachalaca.
Toen we de vraag kregen van GaiaZOO in Limburg of wij bereid waren om een onverwant koppel chaco-chachalaca’s over te nemen, hoefden we daar niet lang over na te denken. Deze soort stond al enige tijd op de verlanglijst als soort voor de Bush. Er bestaan twaalf soorten chachalaca’s maar in Europese dierentuinen worden slechts twee soorten gehouden. Van deze twee soorten zijn slechts enkele vogels aanwezig in dierentuinen. Het is dan ook zeer moeilijk om aan chachalaca’s te komen. Maar begin maart was het dan toch zover, de aankomst van deze nieuwe soort in de collectie.
De chachalaca’s behoren tot de familie van de hokko’s en sjakohoenders (Cracidae). Een andere vogel in de Bush die tot deze groep behoort, is de witkopgoean. Chachalaca’s leven in Midden- en Zuid-Amerika in tropische en subtropische bosgebieden.
Deze vogel is bruingrijs van kleur met grove, lange poten. Bij de keel hebben ze een kale kwab die afhankelijk van het seizoen roze tot rood kleurt. De man en vrouw zijn gelijk alleen is de vrouw iets smaller en kleiner, ook de keelkwab is iets doffer dan die van de man.
De vogel is een goede verspreider van vruchtplanten want zij poepen de zaden van vruchten die ze inslikken in hun geheel weer uit.
Chachalaca’s zijn zeer vocale dieren en ze produceren een hard geluid. De naam chachalaca refereert niet naar het geluid van een enkel dier, maar naar het geluid (refrein) als meerdere dieren samen zingen. Enkele lokale namen voor de vogels zijn bijvoorbeeld ‘guacharaca’ of ‘charata’, ook namen die afgeleid zijn van het geluid. Het harde geluid is zeker twee kilometer ver te horen, waarbij de mannen een octaaf lager roepen dan de vrouwen. Naast het ‘zingen’, wat ze samen doen, kennen ze nog andere geluiden zoals fluiten, kakkelen, tokken of schreeuwen. Al met al echte praatjesmakers dus.
Chaco-chachalaca’s kunnen vliegen, maar ze zoeken hun voedsel meestal op de grond lopend. Ze eten zaden, rupsen, vruchten en blad. Ze maken een simpel nest in een boom of dichte struik. Het nest wordt gemaakt van wat takken, twijgjes en bladeren. Meestal nestelen ze zo’n 2,5 tot 4 meter van de grond en leggen dan 3-4 eieren. De vrouw broedt en de man beschermt het nest. De eieren komen na ongeveer drie weken broeden uit.
Dinsdag 3 oktober 2023 is een bijna 3-jarig aardvarkenmannetje tijdelijk vanuit Koninklijke Burgers’…
5 oktober 2023
Vleermuizen hebben ten onrechte een slechte reputatie: het zouden bloeddorstige vampiers zijn! Als w…
31 oktober 2022
Het jaarthema van de Vereniging van Botanische Tuinen (NVBT) is ‘Planten op reis’. In dit stukje nem…
18 oktober 2022