Wat veel mensen niet weten, is dat bamboe tot de grassoorten behoort. Daarnaast zijn er ruim 9000 verschillende soorten, erg veel dus. Er zijn minder soorten zoogdieren dan soorten bamboe.
Op biologieles leerde je dat je de planten kon verdelen in houtige en niet-houtige. Die laatste groep werd dan gevormd door de kruiden, waaronder ook de grassen werden gerekend. Bij bamboe loopt deze indeling in het honderd, want ze behoren tot de grassen. Toch weet iedereen die wel eens een bamboestok in handen heeft gehad, dat bamboe stevig houtig materiaal is. Bamboe is het enige gras waar je in kunt klimmen! Alhoewel je dat beter niet bij alle soorten bamboe kunt proberen…
Er is veel variatie in de groep. Er zijn zo’n 9.000 soorten en dat is veel. Zo zijn er minder soorten zoogdieren dan soorten bamboe! Er zijn laag blijvende soorten bamboe die je makkelijker als gras herkent en die hele ‘gazons’ kunnen vormen en er zijn soorten bij die 40 meter hoog worden!
Omdat bamboesprietjes nooit alleen staan maar altijd pollen of hele matten vormen die altijd maar verder uitbreiden, zijn ze heel geschikt om te oogsten. De stengels of het hout hebben dus in het hele verspreidingsgebied toepassingen gevonden door de mens. Het is brandstof, bouwmateriaal, voedsel (de jonge scheuten), constructiemateriaal voor instrumenten en gereedschap, vloerbedekking (parket), waterleidingen, afrasteringen en noem maar op.
Daarnaast wordt natuurlijk meer en meer de sierwaarde in tuinen van belang. Een bosje bamboe roept al gauw een exotische sfeer op en de keus van winterharde bamboes wordt telkens groter. Velen zijn verrast dat zelfs grote bamboes in Nederland kunnen overleven, maar dat is eigenlijk niet zo gek. De plantengroep is oeroud en komt vanouds op alle continenten voor (uitgezonderd Australië en natuurlijk Antarctica). Dus ook Europa!
Maar in de IJstijden zijn ze hier verdwenen, tegen zo’n enorm ‘lange winter’ konden ze toch weer niet. Maar na de laatste IJstijd zijn langzaam enkele soorten spontaan uit hun ‘refugia’, de overlevingsgebieden tijdens de koude tijden, weer terug aan het komen richting Europa. Dat heeft verder niets te maken met het aanbod in de tuincentra en bij gespecialiseerde kwekers. Daar staan veelal soorten uit China en Japan en soms zelfs Chili die onze winters overleven en speciale eigenschappen hebben.
In dierentuinen wordt bamboe vaak geplant omdat deze planten ze ook ’s winters groen zijn, In Burgers’ Zoo is bij de aanleg van de Rimba met zijn Zuidoost-Aziatische soorten ook veel bamboe ingeplant, in de buitenlucht. Decoratief en passend! In de Bush groeit een veel grotere soort bamboe, die bijna tot het 20 meter hoge dak reikt. Deze indrukwekkend grote bamboesoort houdt meer van tropisch klimaat.
Als diervoeder is de weelderig groeiende bamboe slechts voor heel weinig diersoorten geschikt. De bladeren zijn taai en vezelrijk en lastig te verteren. Daarnaast bevatten de meeste soorten bamboe blauwzuur. Slechts enkele voedselspecialisten, zoals Rode Panda, reuzenpanda en de bamboemaki’s van Madagaskar kunnen deze plant als voedselplant benutten.
Botanische tuin
Naast dieren vind je in de leefwerelden van Burgers' Zoo ook een enorme diversiteit aan uiteenlopende en zeldzame planten. Burgers' Zoo mag zich naast een dierenpark dan ook een botanische tuin noemen.
Burgers’ Zoo staat bekend om zijn ecodisplays: natuurgebieden waar dieren vaak in grote vrijheid lev…
10 juni 2022
Bij het ontwerp van een modern dierverblijf wordt eerst heel goed gekeken naar het natuurlijke gedra…
15 april 2022
Voor veel bedreigde diersoorten zijn Europese fokprogramma’s in het leven geroepen, waaraan alle led…
14 februari 2022