Nadat de napoleonvis begin 2016 was gestorven aan een nierprobleem, misten we een grote opvallende beenvis in het haaienbassin.
Nadat de napoleonvis begin 2016 was gestorven aan een nierprobleem, misten we een grote opvallende beenvis in het haaienbassin. Totdat er een reuzentandbaars werd aangeboden door het Blue Planet Aquarium in Kopenhagen; een buitenkans. Dit 'diertje' van bijna 1,2 meter was door een iets grotere soortgenoot uit het aquarium ‘geknokt’. In een bepaalde levensfase verandert het gedrag van zeebaarzen naar soortgenoten. Soms kunnen ze prima naast elkaar blijven leven, maar het kan ook gebeuren dat ze elkaar niet meer dulden. Dan moeten de dieren gescheiden worden van elkaar.
De gevlekte reuzentandbaars behoort tot de grootste zeebaarssoorten ter wereld en kan uitgroeien tot bijna 2 meter lengte met een gewicht van 110 kilogram. De meeste dieren blijven echter steken bij zo'n 1,5 meter. Nog steeds een maatje om u tegen te zeggen. Helemaal als je hem statig door het haaienbassin ziet zwemmen. Ook tijdens het voeren van de haaien zie je dat zijn gestalte indruk maakt op de andere vissen.
Reuzenbaarzen zijn viseters. Vooral bij schemering gaan ze op jacht. Door het openen van de enorme bek en mondholte wordt in korte tijd veel water naar binnen gezogen. Dit is een prima techniek om een prooivis te vangen. Mede door het formaat van de vis staat hij hoog in de voedselketen van een koraalrif. Slechts enkele zeer grote haaiensoorten kunnen zo'n grote vis nog vangen. Dus veel vijanden heeft hij niet.
De baars heeft eerst een maand of drie in een kooi achterin het haaienbassin gezeten. De kooi is net niet zichtbaar voor de bezoeker. De eerste weken was de nieuwkomer onder de indruk van zijn transport en zijn nieuwe omgeving. Maar na enige tijd kwam hij tot rust en wisten de verzorgers hem snel te leren om voedsel van een tang aan te pakken. Nu heeft hij zijn plaats in het haaienbassin verworven. Maar er komt gezelschap aan. Een jonge 'donkere reuzenzeebaars' die nog groter kan groeien dan de gevlekte reuzentandbaars zwemt nu in de rifkloof. Dat is het bassin waar ook de murenes leven. Ook dit dier is aangevallen door een soortgenoot in een aquarium in Duitsland. Helaas is hij bij die vechtpartij een oog kwijt geraakt. Hij kan nu eerst in de rifkloof uitgroeien. Meerdere soorten reuzentandbaarzen kunnen over het algemeen wel bij elkaar gehouden worden. Als hij een slag groter is, zal hij zijn gevlekte neef gezelschap gaan houden in het haaienbassin, waar ook luipaardhaaien en zwartpuntrifhaaien te zien zijn. In korte tijd is zelfs nog een derde grote vissoort aangeboden, dit keer een jonge napoleonvis uit een publiekaquarium in Antwerpen dat gesloten moest worden. Zo krijg je in 15 jaar Ocean vrijwel geen grote beenvis aangeboden en nu drie soorten in nog geen half jaar tijd! De napoleonvis is nog maar een jonkie en zal in de lagune eerst nog moeten opgroeien.