Het hele jaar door zijn de plantenverzorgers in de Bush flink in de weer om het Arnhemse regenwoud een beetje in toom te houden.
Het hele jaar door zijn de plantenverzorgers in de Bush flink in de weer om het Arnhemse regenwoud een beetje in toom te houden. Tegen de hemel oprijzende bomen mogen uiteraard het kunststof dak niet beschadigen; dus mag helaas geen boom in de Bush hoger dan 20 meter worden. Het is echter ook belangrijk dat takken en bladeren van bomen niet vlak onder het dak tegen de sproei-installatie aankomen. Dan loopt al het water langs deze bladeren terwijl andere planten te weinig water krijgen. Daarnaast worden uit veiligheidsoverwegingen overhellende bomen goed in de gaten gehouden en flink terug gesnoeid om te voorkomen dat ze topzwaar worden en misschien omvallen.
Het grove snoeiwerk wordt vooral in de wintermaanden gedaan. Het is dan iets rustiger qua bezoekers, dus een hoogwerker in de Bush belemmert de bezoekersstromen minder. Bovendien kunnen de plantenverzorgers niet in de boomkruinen aan het werk, als ze de nestbouw en broed van allerlei vogelsoorten zouden verstoren.
Elke boomkruin in de Bush wordt jaarlijks vanuit een hoogwerker bekeken en indien nodig gesnoeid. Bij een aantal soorten kiezen de tuinexperts ervoor om ieder tweede jaar vrij radicaal te snoeien en de tussenliggende jaren slechts de langste uitlopers in te korten. Dit bevordert de groei van een natuurlijk ogende kruin. Er zijn echter ook bijzonder snelgroeiende bomen, zoals de koraalboom bij het terras. Deze boom, die ook de gastheer is voor veel prachtige epifyten, moet zelfs drie keer per jaar worden teruggesnoeid om schade aan het dak te voorkomen.
De hoeveelheid snoeigoed wordt niet exact gemeten, maar goede schattingen gaan uit van 22 tot 26 ton per jaar. Snoeiafval laat men zoveel mogelijk achter in de Bush, gezaagd in grote stukken. Het klimaat zorgt ervoor dat dit snel verteerd en weer wordt opgenomen door de planten. Zo blijven de nutriënten in het kringloopsysteem. Omdat er naar verhouding veel dieren in de Bush leven, komen via hun ontlasting steeds weer nieuwe voedingstoffen het systeem in. Daarom kan ook een deel van het snoeiafval uit de kringloop verwijderd worden; de brillangoeren en gorilla’s weten vers blad wel te waarderen!
Sinds april vliegen er twee opvallende nieuwe vogels in Burgers’ Bush. Het gaat om twee mannetjes zw…
27 augustus 2024
Het jaarthema van 2024 van de Nederlandse Verenging van Botanische Tuinen luidt ‘insecten’. Een soor…
19 februari 2024
Een dierentuin is een boeiende organisatie. De meest uiteenlopende dieren en planten moeten goed ver…
12 januari 2024