Deze stof, die ook in door mensen geconsumeerde alcoholische dranken zit, vormt sterk verdund in het aquariumwater de nodige bouwstenen voor groei en voortplanting van bacteriën!
Onderzoek en wetenschap spelen een belangrijke rol in moderne dierentuinen. Terwijl veel studenten voor gedragsonderzoek aan zoogdieren, met name aan apen, kiezen, vindt er ook in de Ocean heel relevant onderzoek plaats!
In de natuur gaat het niet goed met tropische koraalriffen. Tal van factoren zoals vervuiling en door klimaatverandering warmer geworden water zijn daar debet aan. Onderzoek naar de groei en overleving en naar de omstandigheden waaronder koralen floreren, zijn daarom zeer belangrijk. Niet alleen voor aquaria, maar mogelijk ook voor het behoud van koralen in de natuur!
Achter de schermen zijn onderzoeken gedaan i.s.m. verschillende universiteiten naar de juiste verlichting, waterbeweging of waterkwaliteit voor koralen. Een ander leuk experiment is dat ethanol wordt gebruikt in het koraalrif. Deze stof, die ook in door mensen geconsumeerde alcoholische dranken zit, vormt sterk verdund in het aquariumwater de nodige bouwstenen voor groei en voortplanting van bacteriën. De bacteriën worden gegeten door dierlijk plankton, dat op zijn beurt weer wordt gegeten door koralen en andere dieren in het rif. Het bevorderen van planktongroei in het bassin draagt daarom eraan bij dat de koralen in een aquarium op natuurlijke manier voedsel kunnen verwerven. Studenten deden eerst experimenten in het laboratorium met de toevoeging van ethanol en de daarmee samenhangende ontwikkeling van bacteriën. Met die kennis kon een toevoeging opgestart worden in het koraalrif.
Naast dit meer scheikundig en microbiologisch onderzoek vindt ook in de Ocean gedragsonderzoek plaats. Al een aantal jaren geleden hebben onderzoekers de zwempatronen van de haaien in kaart gebracht. Met name interessant waren hierbij de ‘glijvluchten’, waarbij een haai een paar seconden niet actief beweegt, maar een soort ‘ korte slaap’ houdt. De resultaten van dit onderzoek leidden tot een aanpassing van de stroming in het haaienbassin, zodat de haaien sindsdien optimaal gebruik kunnen maken van de stroming tijdens hun hazenslaapjes.
De jonge luipaardhaai die op 5 januari 2024 uit het ei is gekomen, is het resultaat van ongeslachtel…
5 augustus 2024
De collectie in de ‘Kleine Oceaan’ – het bassin aan de linkerhand vóór de roggentunnel - heeft naast…
30 mei 2024
Dinsdag 12 maart 2024 vertrekken 82 zachte koralen, 5 steenkoralen en 6 zeeanemonen vanuit onze dier…
12 maart 2024