In Zuidoost-Azië wordt het tegenwoordig beangstigend stil in de bossen: de zangvogelpopulaties dalen enorm! Daarom gaan de bij de EAZA aangesloten dierentuinen de komende anderhalf jaar aan de slag met een natuurbehoudscampagne voor de bedreigde Aziatische zangvogels.
In ons drukke landje zoekt menig recreant de stilte van het bos bewust op. In Zuidoost-Azië wordt het echter tegenwoordig wel beangstigend stil in de bossen: de zangvogelpopulaties dalen enorm! Daarom gaan de bij de EAZA (European Association of Zoos and Aquaria) aangesloten dierentuinen de komende anderhalf jaar aan de slag met een natuurbehoudscampagne voor de bedreigde Aziatische zangvogels.
In Zuidoost-Azië kent het houden van vogels in kooitjes een lange traditie. Bij bepaalde feesten en huwelijksceremonies bijvoorbeeld spelen vogels vaak een rol. De jongere generatie, veelal woonachtig in grote steden, waardeert vogels als link met de natuur. Dat is wel cru, want door slechte huisvesting en ontbrekende kennis wat betreft juiste voeding, houden de gekochte vogeltjes het vaak slechts enkele dagen of weken vol. Los van het dierenleed is dat extra spijtig, omdat vrijwel alle verhandelde vogels uit het wild gevangen zijn. Bij een omvang van meerdere miljoenen vogels die alleen al in Indonesië per jaar volgens schattingen op de markten worden verkocht, is wel overduidelijk dat de populaties in de natuur slinken!
Je hebt vogeltjes die je voor een prikkie op de markt koopt, als een soort wegwerpartikel. En je hebt vogeltjes, waarvoor je een vermogen moet betalen. Deze dieren worden ingezet op de zeer geliefde zangwedstrijden. In Indonesië is gokken illegaal, maar weddenschappen afsluiten welke vogel gaat winnen, mag wel. Mede daarom zijn de zangwedstrijden inmiddels een enorme business geworden en gaan (potentiële) winnaars voor krankzinnig hoge prijzen over de toonbank. Winnende vogels hebben de waarde van een nieuwe auto, ofwel een lokaal jaarsalaris.
Inmiddels hebben zich al bijna honderd dierentuinen van Europa als deelnemers aan de campagne aangemeld, zo ook Burgers’ Zoo. Naast informatie verstrekken en bewustzijn bevorderen over de zangvogelcrisis is ook het verzamelen van fondsen een doel. Er is namelijk geld nodig om beschermingsprogramma’s op te stellen en rangers op te leiden. Verder wordt met behulp van EAZA-dierentuinen een nieuw nationaal park in Indonesië opgericht. Het fok- en herintroductieprogramma voor de vrijwel uitgestorven Balispreeuw loopt succesvol, maar heeft een financiële injectie nodig om verder uitgebreid te kunnen worden. En bij een aantal vogels is er genetisch onderzoek nodig om erachter te komen, of het om één of meerdere soorten gaat. Dan kunnen ook betere beschermingsmaatregelen worden getroffen.
Enkele vogelsoorten die centraal staan in de Silent Forest Campaign, leven ook in onze Bush. Bijvoorbeeld de mooie shamalijster. Deze soort heeft door haar prachtige zang de twijfelachtige eer de meest gebruikte soort op zangwedstrijden te zijn. Of de kleurrijke irena, niet de beste zanger, maar door zijn verenpracht een geliefde kooivogel.
Dit jaar zullen we bij de Vroege Vogelwandelingen in de Bush extra aandacht geven aan de Aziatische vogels. We hopen van harte u dan te mogen begroeten!