Alle vruchten zijn letterlijk vruchten der liefde…
Alle vruchten zijn letterlijk vruchten der liefde… vruchten groeien namelijk nadat de pollen van een plant op de stamper van een bloem terecht zijn gekomen. Na de bevruchting vormt zich bij veel plantensoorten rondom de rijpende zaden vruchtvlees. De functie van het vruchtvlees is om de vruchten aantrekkelijk te maken voor vruchtenetende dieren, die hierbij helpen met de zaadverspreiding. Vruchten zien er daarom vaak aantrekkelijk uit en zitten vol suikers. Dat vinden de dieren lekker en suikers zijn voor planten makkelijk te produceren.
Momenteel zijn in de Bush weer de reusachtige vruchten van de jackfruitboom te bewonderen (zie foto hierboven). Deze boomsoort brengt wereldwijd de grootste, eetbare vruchten voort: ze wegen tot 40 kilogram! Het rijpen van deze gigantische vruchten duurt meer dan een half jaar, dus zullen er nog veel bezoekers plezier aan beleven. In de Aziatische keuken worden de vruchten van de jackfruitboom onder meer verwerkt in curry en in ijs. Bij zo’n grote vrucht kan men zich wel afvragen wie de natuurlijke zaadverspreider is! Wilde zwijnen lusten stukken van de overrijpe, op de grond gevallen vruchten. En ook olifanten vinden jackfruits lekker. In de Bush vindt u de vruchtdragende jackfruitboom bovenaan de houten trap vlak bij de ingang. Dit jaar groeien de vruchten vrij laag en goed zichtbaar!
Dit bericht bekijken op InstagramEen bericht gedeeld door Koninklijke Burgers' Zoo (@burgerszoo) op 14 Jan 2019 om 5:05 (PST)
Neemt u na het bezoeken van de jackfruitboom het avonturenpaadje aan uw rechterhand, let dan op de bomen rechts van het pad. Hier groeien veel ficusbomen, ofwel bomen van het vijgen-geslacht. Hoewel vijgen er wel heel anders uitzien dan jackfruits, delen beide bomen toch een kenmerk: hun vruchten groeien direct aan de stam of de dikkere takken. Momenteel vindt u honderden vijgen per ficusboom, een mooi gezicht! Niet alle ficusvruchten zijn voor mensen eetbaar, maar voor diverse regenwouddieren zijn ze een belangrijke voedselbron.
Fiscusvruchten
Aan de andere kant van de Bush, in het kaaimangedeelte staat een aantal cacaobomen. Ook dit zijn stambloeiers en de ovale vruchten zijn bijna het hele jaar door te zien. Onrijp zijn ze groen, rijp kleuren ze naargelang de soort geel, oranje of bruin. De zaden in deze vruchten zijn de basis voor cacaopoeder. In de natuur worden de vruchten gegeten door onder meer apen en agoeti’s; zij zijn dan ook de voornaamste zaadverspreiders. Wie de stenen trap in de Bush omhoog loopt, richting uitkijkpunt, ziet aan de rechterkant een guyabanoboom staan die stekelige, vrij grote vruchten draagt. De smaak van deze vrucht wordt beschreven als een mengeling van aardbei, appel, kokos, banaan en citrusvruchten. De laatste zal wel de boventoon voeren, gezien het feit dat deze vrucht ook ‘zuurzak’ wordt genoemd!
Dinsdag 3 oktober 2023 is een bijna 3-jarig aardvarkenmannetje tijdelijk vanuit Koninklijke Burgers’…
5 oktober 2023
Vleermuizen hebben ten onrechte een slechte reputatie: het zouden bloeddorstige vampiers zijn! Als w…
31 oktober 2022
Het jaarthema van de Vereniging van Botanische Tuinen (NVBT) is ‘Planten op reis’. In dit stukje nem…
18 oktober 2022