Iedere bezoeker in het aquarium komt voor de dieren. Maar anders dan de meeste andere dierentuindieren, zijn vissen alleen te tonen in water, een belangrijke dimensie die erbij komt.
Iedere bezoeker in het aquarium komt voor de dieren. Maar anders dan de meeste andere dierentuindieren, zijn vissen alleen te tonen in water, een belangrijke dimensie die erbij komt. Waar komt het water uit de Ocean vandaan? Wat zit erin? Wat gaat eruit? Een chemisch doolhof dat heel belangrijk is voor de gezondheid van de dieren in de Ocean.
Wie bouwt er nu zo’n groot aquarium in het binnenland? Met een volume van acht miljoen liter behoort de Ocean tot de vijf grootste aquaria in Europa. Wereldwijd staan de grotere aquaria langs de kust, waar water zo uit zee kan worden gepompt. In Arnhem is dit logistiek lastig, vandaar dat het zeewater zelf gemaakt wordt. In de tuin hebben we een eigen zoetwaterbron; deze wordt continue in een buffer gepompt van waaruit het water als ‘grijs’ water in de dierverblijven gebruikt kan worden. Dit water is ook de basis voor het Ocean-water. Echter, eerst worden allerlei stoffen uit het water gehaald.
Iedereen heeft wel eens bronwater gedronken en het valt op dat elk bronwater weer een andere smaak heeft. Dit komt door de verschillen in zouten die opgelost zitten in dit bronwater. In de Ocean worden deze zouten eerst uit het water gehaald met een omgekeerde osmose-installatie. Dit apparaat werkt onder hoge waterdruk, waarbij water door een membraan wordt geperst. Hierdoor blijven alle ‘vervuilingen’ en ongewenste zouten achter en krijg je aan de andere kant van het membraan puur water. Dit is de basis om zeewater te maken. Aan dit water worden weer specifieke zouten toegevoegd, die we via een specialistisch bedrijf kopen. Naast keukenzout (natriumchloride) zitten er nog zo’n zestig elementen in deze mix die de belangrijkste basiselementen vormen voor zeewater. Sommige elementen zoals goud en uranium zitten wel in natuurlijk zeewater, maar niet in het aquariumwater, omdat ze geen biologische functie hebben. Al met al zit in één liter zeewater ongeveer vierendertig gram zeezout.
Juist door het leven in de aquaria komen er allerlei afvalstoffen in het water terecht. Die worden met speciale filters uit het water gehaald. Maar sommige dieren zoals koralen halen veel stoffen uit het water om het skelet op te bouwen. Calcium, magnesium, strontium en carbonaten worden door de koralen op deze manier in grote hoeveelheden uit het water van het koraalrifbassin gehaald. Als je niets doet, zal de waterkwaliteit achteruit gaan en stoppen de koralen met groeien. Vandaar dat vele elementen dagelijks of wekelijks gedoseerd worden toegevoegd om al die elementen op een natuurlijk peil te houden. Een eigen laboratorium meet regelmatig de waterkwaliteit, ook externe labs worden gebruikt voor specifieke metingen. Er komt zo toch wel heel wat bij kijken om het zeewater in goede conditie te houden en daardoor ook de dieren.
De jonge luipaardhaai die op 5 januari 2024 uit het ei is gekomen, is het resultaat van ongeslachtel…
5 augustus 2024
De collectie in de ‘Kleine Oceaan’ – het bassin aan de linkerhand vóór de roggentunnel - heeft naast…
30 mei 2024
Dinsdag 12 maart 2024 vertrekken 82 zachte koralen, 5 steenkoralen en 6 zeeanemonen vanuit onze dier…
12 maart 2024