Insecten en vissen krijgen veel meer jongen dan zoogdieren of vogels. Wel honderden, duizenden, tienduizenden en soms zelfs miljoenen. Denk aan de bladsnijdersmieren of bijen bijvoorbeeld. De koningin is de enige van het hele volk die jongen krijgt.
Zoveel verschillende kinderen als er zijn, zoveel verschillende moeders! Sommige moeders zijn zo zorgzaam als een zeekoe. Andere moeders zijn met name erg praktisch en zorgen ervoor dat het jong alvast ‘een boterham voor onderweg’ meekrijgt. Zo zijn er moeders die jarenlang voor hun jong zorgen én moeders die nauwelijks tot nooit naar hun jongen omkijken, zodra ze geboren zijn. We hebben moeders die tienduizenden jongen krijgen en moeders die met één jong al meer dan tevreden zijn. Wat voor soort moeder heb jij eigenlijk?
Op dinsdag 21 april om 10.00 uur houden we via Facebook Live Video een quiz met twintig vragen over de artikelen over 'Ouders in het dierenrijk'. Met Kahoot! kunnen jullie thuis deelnemen en een fantastische prijs winnen: een gratis bezoek voor vijf personen aan Burgers’ Zoo (zodra we weer open mogen gaan uiteraard) met een exclusief kijkje achter de schermen bij de neushoorns!
Insecten en vissen krijgen veel meer jongen dan zoogdieren of vogels. Wel honderden, duizenden, tienduizenden en soms zelfs miljoenen. Denk aan de bladsnijdersmieren of bijen bijvoorbeeld. De koningin is de enige van het hele volk die jongen krijgt. Zij is dus de moeder van miljoenen miertjes/bijtjes. Terwijl de meeste soorten vissen hun talrijke kroost zonder verdere zorg aan hun lot overlaten, worden eitjes en larfjes van bijen en mieren wel supergoed verzorgd. Alleen niet door de moeder, maar door een heel leger van ‘kindermeisjes’.
Enkele soorten gordeldieren zijn de enige zoogdieren waar de moeder standaard een eeneiige vierling baart. Dit rare fenomeen heeft al veel biologen en andere wetenschappers gefascineerd. Eeneiige vierlingen zijn genetisch identiek en daarmee heel interessant om bijvoorbeeld gedragsonderzoek of persoonlijkheidstests mee te doen. Zo’n vierling moet de moeder trouwens in haar eentje grootbrengen, want gordeldieren leven solitair. Maar daar draait moeder gordeldier haar poot niet voor om, want andere soorten gordeldieren krijgen tot wel acht jongen per keer.
De orang-oetan is het zoogdier dat de meeste tijd en moeite in één jong investeert. Orang-oetans kennen het langste geboorte-interval: in de natuur is dat meestal rond de zeven à acht jaar. Bovendien zogen ze vier jaar lang. Zodra het volgende jong geboren wordt, moet het vorige jong in zijn eigen nachtnest slapen. Een jonge orang-oetan kan vanaf zijn derde of vierde levensjaar zelf zo’n nest bouwen, maar bij mama in het nest slapen is veel leuker… Wanneer moeder echter weer een jong heeft, tolereert ze dat niet meer. Het al best grote oudere jong kan daarover erg ontstemd zijn.
De gewone tenrek is de zoogdiersoort die de meest jongen in één worp kan krijgen. Het record staat op tweeëndertig jongen in één keer! Een tweeëndertigling dus! De tenrek is een klein, nachtactief diertje dat leeft in Madagaskar en waar we als mensen maar heel weinig vanaf weten. Niet gek dus, dat de eerder genoemde recordgeboorte in een dierenpark is geregistreerd: in Burgers’ Zoo, meer dan een halve eeuw geleden. Misschien krijgen deze bijzondere dieren zelfs nog wel eens meer jongen?
Vogelvrouwtjes leggen eieren. Met vijf of acht jongen in hun buik zouden ze praktisch gezien te zwaar worden om te vliegen en een makkelijke prooi worden voor roofdieren. Sommige vogels, zoals de kroonduiven, leggen slechts één ei. Andere vogels leggen per keer dat ze broeden meerdere eieren. Maar meer eieren dan elke dag één kunnen ze niet leggen.
De eenhoorn wordt meestal afgebeeld als een paard met een lange hoorn op het voorhoofd. De hoorn is…
Enkele seconde geleden
De mandragora (Mandragora officinarum) is een kruid uit de nachtschadefamilie. De mandragora wordt o…
2 dagen geleden
Quetzalcoatl betekent letterlijk ‘gevederde slang’ of ‘kostbare tweeling’. Quetzalcoatl is één van d…
30 november 2024