Zoveel verschillende kinderen als er zijn, zoveel verschillende moeders! Sommige moeders zijn zo zorgzaam als een zeekoe. Andere moeders zijn met name erg praktisch en zorgen ervoor dat het jong alvast ‘een boterham voor onderweg’ meekrijgt.
Zoveel verschillende kinderen als er zijn, zoveel verschillende moeders! Sommige moeders zijn zo zorgzaam als een zeekoe. Andere moeders zijn met name erg praktisch en zorgen ervoor dat het jong alvast ‘een boterham voor onderweg’ meekrijgt. Zo zijn er moeders die jarenlang voor hun jong zorgen én moeders die nauwelijks tot nooit naar hun jongen omkijken, zodra ze geboren zijn. We hebben moeders die tienduizenden jongen krijgen en moeders die met één jong al meer dan tevreden zijn. Wat voor soort moeder heb jij eigenlijk?
Op dinsdag 21 april om 10.00 uur houden we via Facebook Live Video een quiz met twintig vragen over de artikelen over 'Ouders in het dierenrijk'. Met Kahoot! kunnen jullie thuis deelnemen en een fantastische prijs winnen: een gratis bezoek voor vijf personen aan Burgers’ Zoo (zodra we weer open mogen gaan uiteraard) met een exclusief kijkje achter de schermen bij de neushoorns!
De Caribische zeekoe zorgt heel lang voor één jong: wel twee tot drie jaar! Een zeekoekalf wordt onderwater geboren, maar moet lucht inademen. Moeder zeekoe helpt het jong in de eerste paar dagen, totdat het beter kan zwemmen, om op tijd bij het wateroppervlak te komen. Bij zeekoeien hebben moeder en jong een hechte band. Zeekoeien zijn niet spraakzaam, maar het kleintje en zijn moeder kletsen best wat af! Als het jong volwassen is, gaat het uiteindelijk zijn eigen gang. De meeste onderzoekers van zeekoeien denken dat moeder en jong elkaar daarna niet meer herkennen, als ze elkaar tegenkomen. Maar… we weten niet voldoende over zeekoeien om dat helemaal correct te kunnen inschatten.
Veel dierenmoeders zorgen ervoor dat hun jongen voldoende en gezond eten. We hebben een paar bijzondere voorbeelden op een rijtje gezet.
Als uit het eitje van een mestkever een larve komt, is de moeder allang weg. Maar ze heeft er dan wel voor gezorgd dat haar jongen ruim voldoende voedzaam eten om zich heen hebben. En dat eten is: dierenpoep! Zelfs uit de grootste olifantendrol draaien mestkevers kleine, mooi poepballetjes die ze op een veilige plek ingraven en waar ze dan de eitjes in leggen. Tot het larfje zelf een kever wordt, heeft het meer dan genoeg te eten.
Ook moeder sluipwesp zorgt voor een goed voedselpakket. Met haar gif verlamt ze een insect, vlinder of slak (afhankelijk van de soort sluipwesp) en legt dan haar eitjes in dat dier. De jonge larfjes hebben vervolgens lekker vers vlees om zich heen!
Moeder vlinder drinkt graag nectar van bloemen, maar de rupsen eten blaadjes. Ze eten echter alleen een speciaal soort blaadjes: afhankelijk van de vlindersoort hebben ze hun eigen voorkeuren voor zogenaamde ‘waardplanten’. Moeder vlinder vliegt vaak lang rond op zoek naar de beste voedselbron voor haar toekomstige rupsjes, voordat ze uiteindelijk de eitjes legt.
Krokodillen zijn verrassend goede moeders. Ze leggen eieren in rottend materiaal. De rottingswarmte en/of de zon broeden vervolgens de eieren uit. Moeder blijft in de buurt om het nest te beschermen. De jongen maken voor het uitkomen van de eieren al geluidjes, die de moeder kan horen. Ze graaft de eieren dan uit. Sommige krokodillenmoeders breken heel voorzichtig met hun bek vol tanden de eieren open. Vaak bewaken ze de kleintjes ook nog een tijdje en dragen ze voorzichtig in hun bek naar het water.
Koninklijke Burgers’ Zoo heeft woensdagochtend 8 januari 2025 om welzijnsredenen afscheid moeten nem…
6 dagen geleden
De barometz is een fabelwezen dat half plant, half dier is. De barometz staat ook wel bekend als het…
7 januari 2025
De feniks is een prachtig dier. Hij is groter dan een arend en heeft een gouden kop en zijn verenkle…
6 januari 2025