Dieren zijn een bron van inspiratie, schoonheid en vermaak, maar ze zijn ook de bron van verschillende producten. We zien ze onder meer als wilddier, productiedier, huisdier, mascotte of ongedierte – en soms heeft een diersoort verschillende rollen tegelijkertijd. Wetenschappers uit Utrecht en Wageningen onderzoeken met behulp van een prikkelende fototentoonstelling van 18 juni tot en met 16 juli 2021 in Burgers’ Zoo hoe mensen naar dieren kijken.
Mensen komen dieren bijna overal tegen: thuis, in de stad, in de natuur … of in de dierentuin.
De afgelopen decennia is de kijk op dieren behoorlijk aan het veranderen. Vroeger werd het niet vreemd gevonden om onderdelen van allerlei dieren als gebruiksvoorwerp of decoratie te gebruiken. Tegenwoordig vinden we dat veelal niet meer kunnen en zijn diverse diersoorten beschermd. Enkele naar Nederland teruggekeerde wolven genereren veel maatschappelijke discussie en media-aandacht; de meningen zijn verdeeld. En door een muis in huis of duiven op het balkon wordt de positieve grondhouding ten opzichte van de dierenwereld bij sommige mensen al behoorlijk op de proef gesteld.
Dr. Franck Meijboom, hoofd van het Centre for Sustainable Animal Stewardship (CenSAS), een samenwerking van Universiteit Utrecht en Wageningen University & Research, vindt dat deze discussies baat hebben bij een zorgvuldige inbreng vanuit de wetenschap. “In de samenleving leven veel ideeën over mens-dier-relaties en over wat een goede omgang met dieren inhoudt, die we willen meenemen in ons onderzoek. We maken in dit project gebruik van het feit dat een beeld meer zegt dan duizend woorden.”
De fototentoonstelling ‘Dierbaar Dubbelzinnig’ is een initiatief van Dr. Liesbeth Feikema en Dr. Wieke Eefting, die ook de fotografie heeft verzorgd. Bezoekers van Burgers’ Zoo ontdekken op hun wandeling door de Safari op grote spandoeken dertien prikkelende foto’s die allemaal zijn gemaakt in het Arnhemse dierenpark. Aan de hand van de fototentoonstelling onderzoeken de wetenschappers hoe mensen naar dieren kijken. Bij elke foto van de tentoonstelling kunnen de bezoekers hun mening kenbaar maken en zo een bijdrage leveren aan het sociaal onderzoek. Een fotowedstrijd nodigt mensen uit om zelf ook een prikkelend voorbeeld van de mens-dier-relatie in een foto te vangen.
Meer informatie: Dierbaar Dubbelzinnig - Centre for Sustainable Animal Stewardship - Universiteit Utrecht (uu.nl).
Een reusachtige roodkleurige draak met een lengte van 5,3 meter, een vleugelspanwijdte van 5,5 meter…
4 dagen geleden
Koninklijke Burgers’ Zoo is door Michelin bekroond met twee Michelinsterren. In de Michelin Reisgids…
26 september 2024
Indrukwekkende draken, eenhoorns, centauren, boomnimfen, sfinxen, zeemeerminnen en talloze andere be…
5 september 2024