Het alfavrouwtje van de stokstaartjes heeft recent vijf jongen op de wereld gezet. Voor het werpen trok zij zich terug in het holenstelsel dat de kleine roofdiertjes hebben gegraven in het buitenverblijf. Niet lang geleden toonde ze de vijf nieuwe aanwinsten voor het eerst aan de aangenaam verraste bezoekers. Alle groepsleden spelen een rol bij het grootbrengen van de kleintjes. Stokstaartjes staan bekend om hun efficiënte rolverdeling binnen de groep, waarbij groepsleden elkaar regelmatig afwisselen qua taakverdeling. Zo nemen de groepsleden bij toerbuurt de rol van babysitter op zich bijvoorbeeld, terwijl een ander stokstaartje op dat moment op de uitkijk staat en weer een ander dier voedsel aan het verzamelen is.
Naarmate de jonge stokstaartjes wat ouder worden, leren ze stapsgewijs wat ze nodig hebben om te kunnen overleven. Oudere groepsleden demonstreren wat eetbaar is en wat niet en hoe je bijvoorbeeld een schorpioen kunt overmeesteren. Het is wel eens waargenomen dat een volwassen stokstaartje eerst de gifstekel van de schorpioen afbijt om vervolgens het dier door de jongen te laten doden. Zo leren de jonge stokstaartjes essentiële vaardigheden om later ook zelf succesvol te kunnen jagen en de mogelijke gevaren tijdig te spotten.
Wanneer het stokstaartje dat op wacht staat gevaar meent te spotten, laat hij een alarmkreet horen, waarop alle groepsleden zo snel mogelijk een veilig heenkomen zoeken in het holenstelsel dat is uitgerust met meerdere in- en uitgangen. Stokstaartjes hebben rond de ogen donkere vlekken die dienstdoen als een soort zonnebril, wanneer ze langdurig tegen de zon in de omgeving moeten afspeuren. Gevaar dreigt meestal vanuit de lucht: roofvogels doen nog wel eens een poging om een onoplettend stokstaartje te verschalken.
Stokstaartjes spreken bij veel mensen tot de verbeelding als charismatische roofdiertjes die vrijwel altijd actief lijken te zijn. Ook de efficiënte rolverdeling binnen de groep en het afwisselen van de taken onderling oogsten bewondering en nieuwsgierigheid. In principe krijgen alleen het alfamannetje en het alfavrouwtje samen jongen en spelen hun oudere jongen een actieve rol bij de opvoeding. Dankzij de onderlinge taakverdeling en het rouleren hierin hoeft het alfavrouwtje zich niet continu te richten op de opvoeding van haar jongen. In feite creëert dit natuurlijke groepsgedrag een systeem met flexibele allrounders, die elk capabel zijn om uiteenlopende taken naar behoren uit te voeren.
Al geruime tijd zagen we dat het alfavrouwtje van de stokstaartjes hoogdragend was. En inderdaad: be…
2 juli 2021
In Burgers´ Zoo wonen al jaren stokstaartjes. Het huidige verblijf bestaat al sinds 1995.
25 juni 2020
Maandagochtend 30 juli werden dierverzorgers en biologen aangenaam verrast door twee nieuwkomers.
30 juli 2018