Voor veel bedreigde diersoorten zijn Europese fokprogramma’s in het leven geroepen, waaraan alle leden van de Europese Dierentuinvereniging EAZA (European Association of Zoos and Aquaria) deelnemen die de bewuste diersoort in hun collectie hebben. Eigenlijk zou ‘Europees populatiemanagementprogramma voor bedreigde diersoorten’ een completere term zijn, want er komt veel meer bij kijken dan fokken alleen. In deze reeks artikelen analyseren we aan de hand van enkele concrete diersoorten wat de uitdagingen zijn waar biologen zich voor gesteld zien. In deze editie: de Sri Lanka panter.
Wereldwijd leven er 75 Sri Lanka panters in 27 verschillende dierenparken: 38 mannetjes en 37 vrouwtjes. 24 van die dierentuinen liggen allemaal in Europa en hier leven 57 van de in totaal 75 panters: 27 mannetjes en 30 vrouwtjes. Experts schatten bovendien dat er nog slechts tussen de 200 en 400 Sri Lanka panters in het wild voorkomen. Dat betekent dat de Europese dierentuinpopulatie van Sri Lanka panters dus echt een belangrijke reservepopulatie voor het behoud van deze zeldzame pantersoort is. Buiten Europa zijn er ook Sri Lanka panters te bewonderen in de dierenparken van Colombo (de hoofdstad van Sri Lanka), Singapore en Yarralumla (Australië).
Burgers’ Zoo heeft een succesvolle geschiedenis qua fokresultaten met Sri Lanka panters. Op 2 september 2021 hebben we weer een jong gekregen, dat een vrouwtje blijkt te zijn en al is opgenomen in de eerder genoemde cijfers. Op het moment van schrijven hebben we drie panters in Arnhem: een mannetje van bijna 12,5 jaar oud, een vrouwtje van ruim 13 jaar oud en de welp is nu een maand of drie.
Net als bij de andere katachtigen krijgen ook onze jonge panters een ‘booster’ tegen katten- en niesziekte: ze worden op een leeftijd van circa zes weken en op een leeftijd van circa negen weken door de dierenarts ingeënt. Van de gelegenheid wordt dan meteen gebruik gemaakt om te ontwormen en het diertje van een chip te voorzien. Bovendien verzamelen we wat haren voor DNA-onderzoek. Op een leeftijd van ongeveer drie maanden mag het jong onder het waakzame oog van zijn moeder voor het eerst kennismaken met het verblijf voor de schermen. Dit is echter wel afhankelijk van de weersomstandigheden buiten, want we nemen uiteraard geen risico’s met de kleine panter.
En hoe zien de ontwikkelingen er in het wild momenteel voor de Sri Lanka panter uit? De International Union for Conservation of Nature (IUCN) publiceert de IUCN Red List of Threatened Species, waarop de status van bedreigde diersoorten wordt weergegeven. Voor de Sri Lanka panter is de status zeer recent gewijzigd van ‘Endangered’ (bedreigd) naar ‘Vulnerable’ (kwetsbaar). Ondanks deze positieve ontwikkeling moet de populatie Sri Lanka panters in het wild nog altijd gevaarlijke bedreigingen het hoofd bieden, zoals illegale jacht en habitatvernietiging. De situatie is echter iets verbeterd ten opzichte van voorgaande jaren. Laten we hopen dat we de komende jaren zowel vanuit de dierentuinwereld als vanuit het wild positief nieuws over de Sri Lanka panter kunnen blijven melden!
Bekijk hier een video over het fokken van de panters
26 juli 2023
Bij het ontwerp van een modern dierverblijf wordt eerst heel goed gekeken naar het natuurlijke gedra…
29 maart 2022
Dierenarts Henk Luten ent donderdagochtend 11 november 2021 het negen weken oude Sri Lanka panter te…
11 november 2021