Illegale dierenhandel is een business waar miljarden in omgaan. Hij drijft sommige diersoorten tot aan de rand van uitsterven en zorgt voor grote ellende voor individuele dieren. De strijd tegen deze handel is belangrijk. Elke inbeslagname van nog levende dieren leidt in de maatschappij tot afschuw over de stroper- en smokkelpraktijken en soms ook tot opluchting: ‘hè hè – voor deze dieren is het nog goed afgelopen, gelukkig maar!’ Maar voor het sprookjesachtige einde ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’ komt er in de realiteit nog veel bij kijken!
Dierentuinen kunnen met hun faciliteiten en expertise betreffende huisvesting en verzorging van een grote verscheidenheid aan diersoorten een belangrijke rol spelen als opvanglocatie voor in beslag genomen dieren. De overheid moet immers ergens naartoe met de onderschepte gekko’s, kikkers, koralen of papegaaien.
Alle in Nederland in beslag genomen koralen en andere ongewervelde zeedieren zoals doopvontschelpen worden naar Burgers’ Ocean gebracht. Hier wordt van deze dieren de soort bepaald, ze worden geregistreerd in de dieradministratie en uiteraard zo goed als mogelijk verzorgd. Blijkt na een aantal maanden door een rechterlijke uitspraak dat de inbeslagname inderdaad terecht was, dan mag Burgers’ Zoo de zeedieren overdragen aan andere publieksaquaria. Zelf willen we de koralen in de meeste gevallen helemaal niet houden, omdat onze eigen koralen prima groeien en zich voortplanten en het koraalbassin al redelijk vol is. En wat moet je nou met tientallen schelpen? We zitten dus zeker niet met smart te wachten op nieuwe inbeslagnames om aan nieuwe dieren te komen!
Wat de opvang van in beslag genomen dieren lastig maakt, is de onvoorspelbaarheid van wat er wanneer hulp nodig heeft. Dit geldt voor de opvanglocaties van gesmokkelde dieren wereldwijd net zo goed als voor lokaal opererende opvangcentra. Een aantal weken geleden bereikte ons vanuit het door Burgers’ Zoo Conservation ondersteunde natuurbehoudsproject Save Vietnam’s Wildlife het bericht van een bijzonder grote inbeslagname: maar liefst 1800 dieren zijn in één keer bij hun twee Vietnamese opvangcentra terecht gekomen. Grotendeels gaat het om reptielen, zoals slangen, varanen en schildpadden; en daarnaast om enkele vogels. U kunt zich de logistieke uitdaging hiervan vast voorstellen! Uit dozen, transportkratjes en kooien moesten de dieren verhuizen naar fatsoenlijke verblijven. Heel snel moet je uitvogelen welke behoeftes qua verblijfsinrichting en voeding elke soort heeft. Je moet natuurlijk ook de mankracht op de been kunnen brengen voor de dagelijkse verzorging van zoveel extra dieren. En wat dacht u van de training die nodig is voor de verzorgers, die nu opeens niet meer vogels of schubdieren verzorgen, maar bijvoorbeeld gifslangen! Over schubdieren gesproken: dat zijn de wereldwijd meest gesmokkelde dieren. Helaas komen ook zij heel regelmatig als inbeslagname bij Save Vietnam’s Wildlife terecht. Daarbij gaat het echter gemiddeld ‘slechts’ om een handvol dieren per week.
Gelukkig kunnen dieren die nog in de landen van herkomst in beslag genomen zijn, relatief vaak weer losgelaten worden in de natuur. Dat is natuurlijk afhankelijk van hun lichamelijke en fysieke conditie en of het habitat nog wel geschikt en veilig voor hen is. Lukt dat niet, dan betekent een inbeslagname ook de plicht tot goede verzorging van deze wilde dieren in de opvang. En dat is vaak vele jaren lang; bij onder meer papegaaien of kapucijnapen zelfs een aantal decennia lang.
Een reusachtige roodkleurige draak met een lengte van 5,3 meter, een vleugelspanwijdte van 5,5 meter…
4 dagen geleden
Koninklijke Burgers’ Zoo is door Michelin bekroond met twee Michelinsterren. In de Michelin Reisgids…
26 september 2024
Indrukwekkende draken, eenhoorns, centauren, boomnimfen, sfinxen, zeemeerminnen en talloze andere be…
5 september 2024