Educatief vrijwilliger worden in Koninklijke Burgers' Zoo

Solliciteer direct Solliciteer direct

De taken van een educatieve vrijwilliger

Burgers’ Zoo zoekt vrijwilligers die bezoekers meer over de dieren en planten, maar ook natuurbehoud en onze projecten vertellen. Dat doen de vrijwilligers lopend door een ecodisplay, of aan een kleine infotafel met allerlei voorwerpen. Het checken van de opdrachten die kinderen bij een speurtocht hebben gedaan of bijvoorbeeld het samen determineren van een gefotografeerde vogel hoort ook bij de taken. Elke educatieve vrijwilliger begint in één ecodisplay.

De opleiding

Per ecodisplay duurt de cursus ongeveer drie maanden. Na de eerste opleidingsmodule van de basisopleiding kunnen de vrijwilligers al snel aan de slag met publiek. Na minimaal één jaar kan men kiezen voor een vervolgopleiding, om ook in andere delen van het park info te kunnen geven. Na pakweg twee tot drie jaar kunnen vrijwilligers zich, afhankelijk van hun kunde en vaardigheden toespitsen op bijvoorbeeld het geven van rondleidingen, workshops, het begeleiden van een Kidsclub of het houden expert in de klas- sessies.

Het gewenste profiel voor educatieve vrijwilligers

  • Mensen met enthousiasme voor dieren, planten en natuur, proactieve houding, goed in de omhang met mensen, representatief, zelfstandig en oplossingsgericht.
  • Beschikbaarheid na de opleiding van minimaal twee halve dagen per maand voor een Mangrove-dienst. Beschikbaarheid in de weekends en schoolvakanties is een pré. Op het moment is het roosteren per vrij inschrijven, maar dat kan in de toekomst veranderen en gaan we over naar (vaste) dagen van de week.
  • Bij elke cursusdeelnemer moet de serieuze intentie aanwezig zijn om na afronding van de basiscursus minimaal één jaar lang actief als vrijwilliger in Burgers’ Zoo aan de slag te zijn.
  • Aanwezigheid kunnen zijn op de maandelijkse bijscholingsavonden dinsdag- of woensdag avond.
  • Fysieke fitheid is nodig. Een dienst duurt normaliter ongeveer rond twee uur lang, gedurende deze tijd moet je kunnen staan. Ook moet materiaal worden verplaatst, dus enig tilwerk komt erbij kijken. In de Mangrove en Bush is het altijd tropisch-warm en vochtig.

  • Het volgen van de cursus vereist tijd en energie. De theorielessen zijn op VWO-niveau en vinden in de avonden plaats (welke avond in de week is voor de volgende opleidingsronde nog niet bekend), van 19 tot 21 uur in Burgers’ Zoo. Daarnaast zijn er praktijklessen én oefeningen met een mentor. Kortom: een cursusmodule volgen heeft echt wat voeten in de aarde. Trouwens, elke theorieles wordt gevolgd door een schriftelijke, digitale toets.
  • De minimale leeftijd bij afronding van de cursusmodule ligt bij 18 jaar, de maximale leeftijd 75 jaar.
  • Reisafstand gelieve niet al te groot; aan reiskosten worden – na afronding van de cursus – in elk geval maximaal 60km per keer vergoed.
  • Het betreft vrijwilligerswerk; op de reiskosten na bieden we geen vergoeding of salaris. Ook zult u niet meer contact met de levende dieren hebben dan onze bezoekers.
  • Weet dat we van onze vrijwilligers een Verklaring Omtrent Gedrag gaan vragen, als ze met kinderen werken; dus bijvoorbeeld een KidsClub begeleiden of kleuterprogramma’s draaien.

De eerstvolgende cursus

Op het moment is nog niet bekend wanneer er weer een opleidingsmodule wordt gegeven voor beginners, er is namelijk in december 2023 pas een cursus afgerond. Meestal is de eerste module voor instromers Burgers’ Mangrove. Een module voor nieuwe vrijwilligers beginnen gemiddeld eens per anderhalf jaar in Burgers’ Zoo.

 

Is het wat voor u om educatieve vrijwilliger te worden?

Vul dan vrijblijvend uw gegevens in op dit formulier. Uw naam en emailadres worden dan opgeslagen op in een database (u ontvangt géén ontvangstbevestiging). In de aanloop van een nieuwe cursus nemen we dan contact met u op. We geven dan per mail aan, wanneer de cursusavonden plaats vinden en sturen het formulier toe waarmee u zich desgewenst inderdaad aan kunt melden.

 Als u  daarna ‘op papier’ een goede kandidaat lijkt, wordt u uitgenodigd voor een kennismakingsmiddag, met een kort intake-gesprek op de avond van dezelfde dag. Enkele dagen later hoort u of u aan de opleiding mee kunt doen.

Wie weet komt u over een paar maanden ons vrijwilligersteam versterken?