Uiterlijke kenmerken

Van de ongeveer 120 soorten drakenbloedbomen, zoals dracaena’s ook heten, hebben slechts enkele soorten daadwerkelijk de gedaante van een boom. Bijvoorbeeld de drakenbloedbomen op de Canarische eilanden zijn flinke bomen. De meeste soorten echter zijn minder groot, en bereiken maar de hoogte van een struik. Verreweg de meeste soorten drakenbloedbomen komen voor in Afrika, en er zijn enkele soorten in Azië en eentje in tropisch Amerika. De Afrikaanse soorten zijn niet heel gemakkelijk uit elkaar te houden. Daarom is deze soort, Dracaena bushii, ook pas in 2018 voor het eerst wetenschappelijk beschreven, aan de hand van een exemplaar in Burgers’ Bush!

Eigenschappen van de Dracaena bushii

Bijzondere aanpassing aan de leefomgeving

Bijzondere aanpassing aan de leefomgeving

Dracaena’s zijn planten die heel goed tegen vraat of kap kunnen. Waar het regenwoud gekapt wordt - bijvoorbeeld bij de uitbreiding van dorpen en aanleg van wegen, - lopen weer bladeren aan de zijkanten van overgebleven stukje stam uit. De plant blijft dus gewoon leven en groeien.

Wist u dit al over de Dracaena bushii?

  • De naam ‘drakenbloedboom’ komt van het plantensap dat bij het snoeien vrij komt. Dit is bij veel soorten rood, en is irriterend en licht giftig.
  • Als plant die op de grond van het regenwoud groeit, kan de Dracaena bushii prima met wat minder licht. Net zoals de eerste andere drakenbloedbomen. Juist daardoor houden ze het goed vol in onze woonkamers die doorgaans ook veel minder licht zijn dan buiten.
  • De kamerplant die je onder de naam ‘geluksbamboe’ als kamerplant kunt kopen, is feitelijk helemaal géén bamboe, maar een Afrikaanse Dracaena-soort.
Plant-dier-relatie

Plant-dier-relatie

De Dracaena bushii bloeit ‘s nachts, en helemaal aan de top. Waarschijnlijk omdat vleermuizen de bestuivers zijn. Zij worden zo goed bediend met nectar, in ruil voor hun bestuivingswerk.

Gebruik door de mens

Deze specifieke Draecaena-soort wordt waarschijnlijk niet door de mens gebruikt. Andere soorten Dracaena’s zijn geliefde kamerplanten en in elk tuincentrum te vinden. En de reuzenexemplaren op Tenerife zijn belangrijke toeristische trekpleisters en zorgen ervoor dat de lokale economie draait!

Bedreiging & bescherming

De universiteit Wageningen heeft de Dracaena bushii die nu in de Bush groeit in de jaren tachtig bij een verzamelexpeditie uit West-Afrika meegenomen. Alleen met een ander naamkaartje eraan. Het speurwerk van Theo Damen, Dracaena-expert, heeft recent duidelijk gemaakt dat het om een nog onbekende soort gaat! Vergelijkingen met herbaria in alle werelddelen toonden aan dat de soort van nature voorkwam in Gabon, Kameroen en Guinea.
Al tientallen jaren worden nog nauwelijks botanische onderzoeken meer in het veld uitgevoerd in Afrika. En het regenwoud wordt wel steeds kleiner. We weten dus niet of de soort nu heel zeldzaam is of niet, en waar die precies groeit.

De Dracaena bushii in Burgers’ Bush

We zijn natuurlijk heel trots op deze bijzondere plant in de Bush, die de eerst beschrevene van zijn soort is! Burgers’ Zoo heeft de meest soortenrijke collectie Dracaena’s van alle botanische tuinen wereldwijd: meer dan 30 verschillende soorten kan men in de Bush vinden! Deze soortenrijkdom dankt de Bush aan het feit dat we eind vorige eeuw vanuit Wageningen de wetenschappelijke plantencollectie Dracaena’s hebben mogen overnemen. Deze planten voelen zich erg goed thuis in het tropisch klimaat van de Bush.

Ga een keer, al dan niet onder leiding van een gids, op ontdekkingsreis naar de planten in de Bush; de diversiteit aan Dracaena’s zal je verbazen! Het exemplaar van Dracaena bushii staat uiteraard in het Afrikaans gedeelte van de Bush. Als je vlakbij het otterverblijf de bielzentrap neemt en doorloopt tot bijna aan de hangbrug, staat hij links van het pad.