Uiterlijke kenmerken

De kaneelboom is een boompje met langwerpige bladeren. Elk blad heeft drie opvallende van steel tot tip lopende bladnerven.

Eigenschappen van de Kaneelboom

Bijzondere aanpassing aan de leefomgeving

Bijzondere aanpassing aan de leefomgeving

Het jonge blad is eerst slap en rossig van kleur, pas later wordt het donkergroen. Dit fenomeen zien we bij meerdere boomsoorten in tropische regenwouden. Wellicht is dit een resultaat van chronisch magnesiumtekort van de arme tropische grond. Of het is een strategie om het malse jonge blad er juist onaantrekkelijker te laten uitzien, in plaats van stralend lichtgroen. Dat zou bladeters weg kunnen houden. Misschien schuilt de waarheid ook in een combinatie van beide verklaringen?

Wist u dit al over de kaneelboom?

  • In de natuur is de kaneelboom een boompje. Gecultiveerd op plantages is hij eerder heesterachtig en niet hoger dan drie meter – dat is makkelijker oogsten.
  • Op plantages kan de bast van slechts drie jaar oude bomen geoogst worden. Door delen van de bast weg te halen, beschadigt men de boom weliswaar, maar kundig gedaan, groeit hij wel verder. Er kan dus vele malen van worden geoogst.
Plant-dier-relatie

Plant-dier-relatie

De paarse, 1 cm grote vruchten van deze boom, met telkens één grote zaad erin, worden door vogels gegeten. Zij verspreiden dan ook de zaden van de kaneelboom.

Gebruik door de mens

Kaneel zoals wij dat kennen, is de gedroogde binnenbast van de kaneelboom. Kaneel is een specerij die al duizenden jaren gebruikt wordt; het wordt zelfs in de Bijbel al genoemd. In het Oude Egypte werd kaneel gebruikt in olie om lichamen te balsemen. Tegenwoordig wordt kaneel naast als specerij ook gebruikt voor parfums en medicijnen. De grootste producent is het land waar de soort haar oorsprong heeft: Sri Lanka. Echte kaneel wordt ingezet bij klachten zoals darmkrampen, een opgeblazen gevoel, eetlustverlies en diarree. In heel grote hoeveelheden gegeten schijnt het negatieve gezondheidseffecten te hebben; dit effect van ‘medicijn en gif’ zien we bij veel meer plantensoorten.

Bedreiging & bescherming

Tegenwoordig is alle commercieel verhandelde kaneel afkomstig van plantages, zodat er geen druk meer is op de wilde populatie.

De kaneelboom in Burgers’ Bush

Als u bij binnenkomst via de hoofdingang van de Bush meteen het trapje omhoog loopt en dan rechts afslaat richting avonturenpad… gebruik dan eens uw neus! Hier staan namelijk meerdere boomsoorten uit de kaneel-verwantschap. Vooral als het plantenteam de boompjes recent heeft gesnoeid, ruikt het daar behoorlijk ‘naar Kerst’!