De avondlezingen zijn geschikt voor de volwassen natuurliefhebbers. Ze behandelen diverse thema's waarbij we natuurbehoud, lokale en tropische natuur, de achtergronden van het alledaagse dierentuinleven en verschillende diergroepen en ecosystemen allemaal aan bod laten komen.
Avondlezingen vinden plaats in het Auditorium van het Safari Meeting Centre en duren van 19.30 uur tot 21.30 uur.
Toegang tot avondlezingen is voor abonnementhouders gratis, overige luisteraars betalen €7,50 aan de avondkassa. Een parkeerkaart is na avondlezingen niet nodig. Avondlezingen zijn alleen te bezoeken voor volwassenen - voor kinderen vanaf 6 jaar zijn er speciale kindercolleges in de middag te bezoeken.
In verband met de beschikbare zaalcapaciteit is vooraf reserveren noodzakelijk.
Als een groep theaterdocenten in opleiding van ArtEZ Arnhem twee maanden lang bezig gaat in Burgers’ Zoo, om na te denken over hoe de stemmen van dieren een podium te geven… wat zou het resultaat van hun werk zijn? We nodigen u van harte uit voor deze bijzondere ‘lecture performance’, met verhalen over gevalstudies, inzicht in het proces gedurende de twee maanden en uiteraard een aantal theatrale momenten.
EAZA is de wereldwijd grootste vakvereniging voor dierenparken, met meer dan 300 leden. Niet alleen populatiemanagementprogramma’s worden op EAZA level geregeld, maar op veel meer vlakken vindt in dierentuinen Europese samenwerking plaats: van genetische databank tot communicatie, van natuurbehoudscampagnes tot huisvestingsrichtlijnen. Burgers’ Zoo is EAZA lid van het eerste uur. Hoe zit deze vereniging in elkaar, en wat betekent het EAZA beleid voor het dagelijks werk in ons park?
Wanneer speelt diergedrag een belangrijke rol in natuurbescherming and wat kunnen we met deze kennis? In deze lezing, verkennen Lysanne Snijders en Marc Naguib van de Wageningen Universiteit de belangrijkste concepten uit diergedrag en passen deze toe op praktische natuurbeschermingsvraagstukken. Dergelijk gedragsbewust beheer heeft al geleid tot een aantal succesvolle beschermingsinterventies: bijvoorbeeld 86% minder veeverlies door 'communicatiehubs' van cheeta's te vermijden en 24 keer meer nakomelingen na translocatie van solitaire kangaroeratten door ze samen met bekende buurtgenoten te verplaatsen.
Op de Veluwe vinden we heuvels en stenen, vaak uit het zuiden maar ook uit het noorden en soms uit het oosten. Aan de hand van deze stenen is een verhaal te vertellen hoe het in die (ijs)tijd waarschijnlijk is gegaan. Een interessant en soms ook wel eens amusant verhaal. De spreker vanavond is een echte kenner: Herman Heskamp, initiator/drijvende kracht achter het Gelders Geologisch Museum in Velp.