Er zijn dieren die een speciaal plekje hebben in het hart van de verzorger. Vanwege hun mooie kleur en elegante verschijning hebben bongo's geen moeite om het hart van wie dan ook te veroveren.
Naar mensen die ze kennen vertonen ze daarbij ook vaak erg aanhankelijk gedrag. Iets wat de aaibaarheidsfactor nog meer versterkt.
Toch blijven het antilopen die om niets helemaal door het lint kunnen gaan. Voor de bok geldt dat je zeker moet opletten wat voor humeur hij nu weer heeft om te kunnen bepalen of je wel of niet bij hem in de buurt mag komen. Elegant mag hij dan zijn, sterk is hij ook. Ik herinner me een boom die wij met veel moeite en materieel zo decoratief mogelijk op het veld hebben gelegd. Dat heeft ons ongeveer een halve dag gekost, en toen lag die boom alsof de natuur hem daar zelf had neergelegd. Bongo's naar buiten, en nog geen tien minuten later lag die hele boom op een plek die de bok veel beter vond.
Leuke dieren om mee te werken dus. Nog leuker wordt het als er dan ook jongen worden geboren. De geboorte van die jongen heeft ons echter ook de nodige zorgen opgeleverd. Iringa, de naam van laatste bongo die in Arnhem geboren is, is eigenlijk de eerste die een goede levensverwachting heeft. Voordat zij geboren werd kwam er bij ons drie keer eerder een bongo ter wereld, waarvan er maar één een dag in leven bleef. We mogen aannemen dat het meer met pech te maken had dan met wat anders omdat de moeders geen ervaring hadden met jongen. Het eerste vrouwtje kreeg twee keer een jong. Bij de eerste geboorte bleek het om een dier te gaan met een open ruggetje dat dood ter wereld kwam. Het tweede jong zag er normaal uit maar bleek achteraf niet gedronken te hebben en toen we wilden ingrijpen was dat eigenlijk te laat. Dieren leren veel uit ervaring, en het is vaak moeilijk te bepalen op wat voor moment er ingegrepen moet worden. Te laat is vaak fataal, te vroeg levert meestal een flessenkind op, iets waar we niet naar streven omdat dieren die met de hand worden groot gebracht later vaak ook hun eigen jongen niet verzorgen.
Dat er een soort van leerproces is geeft de moeder van Iringa aan. Ook haar eerste jong is bijna direct na de geboorte gestorven. Bij de sectie bleek het jong in de geboortevliezen gestikt te zijn. Over pech gesproken.
Dit was voor ons een reden om de laatste twee weken voor de geboorte van het volgende jong 's avonds een keer te controleren of de geboorte al had ingezet. Misschien zouden we op tijd zijn om een helpende hand te bieden. Maar dat was gelukkig niet nodig. Op 30 maart zo rond een uur of tien in de avond is Iringa geboren. Om 22.30 toen ik kwam kijken stond ze naast haar moeder alsof het de normaalste zaak van de wereld was. Voor haar wel. Voor mij was het de eerste jonge bongo in tien jaar die op de poten stond.
Vrijdagochtend 26 juli 2024 zijn twee oudere olifantenvrouwtjes vanuit Belfast Zoo (Noord-Ierland) n…
26 juli 2024
Bij het betreden van hun buitenverblijf ontdekken de tien gorilla’s een niet-alledaagse lekkernij. B…
21 november 2023
Zondag 29 oktober 2023 heeft chimpanseevrouwtje Laura een jong gekregen in Burgers’ Zoo. Laura kwam…
30 oktober 2023