Bij het terras van het Bush-restaurant staan allerlei bomen en heesters geplant waarvan de bloemen gezien mogen worden en waarbij de geografische herkomst niet zo van belang is.
In de rest van de Bush staan de planten wel gegroepeerd naar oorsprongscontinent maar hier vonden we dat minder belangrijk. Er staan soorten die je in veel tropische tuinen tegenkomt als sierplant. Een bekende struik is de Chinese Roos (Hibiscus rosa-sinensis).
Misschien heeft u deze plant wel in een bloempot thuis op de vensterbank of als kuipplant ’s zomers buiten staan. Maar hier kunt u zien dat ze meters hoog kunnen worden en ook dat er veel kleurvarianten zijn. De mooiste zijn volgens velen de struiken met oranje bloemen maar voor de vogels maakt het allemaal weinig uit. Suikervogels, honingzuigers, spinnenjagers en brilvogels bezoeken ze allemaal op zoek naar nectar en eventueel insecten.
De mens heeft de Chinese roos vroeger wel gebruikt voor schoenenpoets, een weinig eervol lot voor deze kleurige struiken maar aan de andere kant: ze groeien snel en kunnen goed tegen snoei. Ze kunnen daarom ook wel goed tot heg geknipt worden.
Er zijn veel verschillende soorten Hibiscussen maar een opvallend fraaie is de Oost Afrikaanse Hibiscus schizopetalus. De naam betekent Hibiscus met de gespleten kroonbladen maar in het Engels heet hij Japanse lantaarn. Het is een struik van 3 meter hoog met tal van uiterst sierlijke bloemen. De gespleten kroonbladen van de hangende bloemen krullen elegant omhoog en vormen een barokke franje boven een recht naar beneden groeiende lange buis.
Die buis bestaat uit vergroeide meeldraden en stamper. Aan het ondereind zitten de helmknoppen waar het stuifmeel wordt gevormd en helemaal aan het eind, iets uitstekend, zit de stempel. Deze constructie voorkomt dat er stuifmeel op de eigen stempel terecht komt zodat er geen zelfbestuiving plaats zal vinden. Het stuifmeel moet dus van elders komen en daar zorgen dieren voor. Maar … er is geen goede landingsplaats voor insecten of vogels vanwege die omgevouwen kroonbladen! Dus komen er specialisten aan te pas die vrijhangend in de lucht toch op zoek kunnen gaan naar de nectar. U denkt dan waarschijnlijk aan kolibries maar die komen niet in Afrika voor. In Afrika zijn het de honingzuigers. En in de Bush doen onze honingzuigers het gelukkig ook. Een prachtig gezicht, zo’n Afrikaans vogeltje onder een Japanse lantaarn uit Afrika.
Foto: Max Pixel
Sinds april vliegen er twee opvallende nieuwe vogels in Burgers’ Bush. Het gaat om twee mannetjes zw…
27 augustus 2024
Het jaarthema van 2024 van de Nederlandse Verenging van Botanische Tuinen luidt ‘insecten’. Een soor…
19 februari 2024
Een dierentuin is een boeiende organisatie. De meest uiteenlopende dieren en planten moeten goed ver…
12 januari 2024