Voor veel mensen is het moeilijk een keus te maken wanneer je vraagt wat zij de mooiste plant in de Bush vonden. Het ligt voor de hand dat er dan vooral aan bloeiende planten gedacht wordt want die vallen meer op, althans de bloemen. Er zijn werkelijk schitterende bloemvormen te ontdekken maar als die geen felle kleuren hebben, blijven ze helaas vaak onopgemerkt tenzij ze enorm geuren of rieken.
Bloemen met felle kleuren worden altijd wel gezien waarbij vooral rood erg opvalt. Dit stukje gaat over zo’n rode bloem die door heel veel fotograferende bezoekers is vereeuwigd.
Het is de ananasgember (Tapeinochilos ananassae). Het is dus een gemberachtige maar de bloeiwijze ziet er een beetje ananasachtig uit. Hij staat vrijwel het hele jaar volop te bloeien in het Aziatische deel van de Bush en is te vinden wanneer je bij de ingang direct de trap op gaat en boven het smalle avonturenpad neemt. Daar is een heel veldje van deze hoog opgaande kruiden aan de linkerkant te zien. De stengels kunnen makkelijk twee meter hoog worden.
De rode kleur contrasteert sterk met het omgevende groen. Het zijn complementerende kleuren, kleuren die maximaal verschillen. Bloemen die rood zijn, willen opvallen, adverteren. Degenen voor wie de boodschap is, moet dan natuurlijk niet kleurenblind zijn! Van veel dieren weten we eigenlijk niet eens goed of ze wel kleuren kunnen zien (bijv. veel hoefdieren en roofdieren) maar van vrijwel alle primaten (apen inclusief mensen), vogels en hagedissen is dat wel vastgesteld. De meeste rode bloemen mikken op vogelbezoek waarbij ze de bezoeker trakteren op nectar en erop vertrouwen dat het dier wat stuifmeel meeneemt naar een soortgelijke rode bloem zodat deze bestoven wordt.
Bij de ananasgember is dat niet anders maar een oplettend vogeltje zal dichterbij gekomen dan ontdekken dat hij/ zij er een beetje ‘in is gevlogen’ want wat rood is, is eigenlijk helemaal niet de bloem. Het is alleen maar een soort rode vlag waar de plant aandacht mee trekt, een advertentiebord. De bloem is geel! Die rode ‘ananas’ die u wellicht ooit fotografeerde is dus een tros gele bloemetjes met daartussen een enorme massa advertentieborden waarop staat: “hier is nectar te krijgen”. En gelukkig is die boodschap geen bedrog. U kunt er regelmatig brilvogeltjes, suikervogeltjes of honingzuigers zien bijtanken. Voor de aangelokte fotograferende primaat is er echter geen nectar maar wel een mooie foto.
Sinterklaas staat bekend om zijn heerlijke lekkernijen tijdens de feestelijke periode. Maar heb je j…
20 uur geleden
Dinsdag 3 oktober 2023 is een bijna 3-jarig aardvarkenmannetje tijdelijk vanuit Koninklijke Burgers’…
5 oktober 2023
Vleermuizen hebben ten onrechte een slechte reputatie: het zouden bloeddorstige vampiers zijn! Als w…
31 oktober 2022