Sinds 1989 houdt Burgers' Zoo kookaburra’s. Na een aantal jaren, waarin er niet gefokt werd, kwamen in 1997 en 1999 respectievelijk drie en twee jongen ter wereld. Sindsdien hebben we lang geen nakomelingen meer mogen begroeten. Eind februari was het eindelijk weer zover: bij een controle bleken er drie jongen in de nestkast te zitten.
Het stel dat zich nu heeft voortgeplant, zit sinds 2005 samen. Op tien februari van dat jaar kwam het vrouwtje uit Antwerpen om zich bij het Alphense mannetje te voegen. Het introduceren van kookaburra’s is altijd spannend. Deze vogels zijn namelijk nogal kieskeurig in hun partnerkeuze. Hebben ze echter voor elkaar gekozen, dan blijven ze de rest van hun leven bij elkaar. Zodra ze geconfronteerd worden met een vogel, die ze niet aanstaat, kunnen ze agressief reageren. Na wat strubbelingen in het begin, bleken deze twee het goed met elkaar te kunnen vinden. Zo goed zelfs, dat we voor het eerst in acht jaar weer kleine kookaburra’s kunnen verwelkomen.
De Australische bosijsvogel, zoals hij ook wel wordt genoemd, is de grootste ijsvogel ter wereld. Van snavel tot staart meet hij tot wel 40 centimeter. Hij wordt bosijsvogel genoemd, omdat in tegenstelling tot de meeste andere soorten ijsvogels de kookaburra op het land jaagt. Hij maakt daarbij vooral jacht op kleine knaagdieren, slangen en hagedissen. Maar ook insecten staan regelmatig op het menu. De kleinere prooien zal hij ineens doorslikken. Als een prooi groter is, slaat hij die met zijn snavel tegen een rots of boomtak. Zo zorgt hij ervoor dat zijn eten goed mals is, voordat hij het naar binnen werkt.
Deze vogel staat bekend om zijn als mensenlach klinkende roep. Volgens de bewoners van Nieuw-Guinea klinkt zijn roep als ‘guuguubarra’. In Australië, waar hij veelvuldig voorkomt, is dit later verbasterd tot kookaburra. Omdat hij zijn roep stipt bij zonsopgang en zonsondergang laat horen, wordt hij door de Australiërs ook wel ‘het horloge van de bushman’ genoemd.
In het wild maken de ouders een nest in een holle boomstam of in een uitgehold nest van boomtermieten. Zodra er eieren gelegd zijn, wisselen beide dieren het broeden af. Na ongeveer 25 dagen komen de eieren uit. De jongen die daaruit geboren worden, blijven ongeveer vier jaar bij de ouders. Alle nieuwe jongen die in die tijd uit het ei kruipen, worden zowel door hun ouders als door hun oudere broers en zussen opgevoed.
Of deze jongen volgend jaar kunnen helpen bij een volgend nest, is op dit moment nog een vraag. Voorlopig krijgen ze nog de tijd om zelf goed op te groeien. Het voorjaar wordt een mooie tijd. Voor het eerst in acht jaar kunnen we weer een familie kookaburra’s door Burgers' Zoo horen lachen
Vrijdagochtend 26 juli 2024 zijn twee oudere olifantenvrouwtjes vanuit Belfast Zoo (Noord-Ierland) n…
26 juli 2024
Bij het betreden van hun buitenverblijf ontdekken de tien gorilla’s een niet-alledaagse lekkernij. B…
21 november 2023
Zondag 29 oktober 2023 heeft chimpanseevrouwtje Laura een jong gekregen in Burgers’ Zoo. Laura kwam…
30 oktober 2023