Dobber, de dikkopzeeschildpad, is op 24 oktober 2008 in erbarmelijke staat in Arnhem aangekomen. Het dier was aangespoeld op het strand van de Groote Keeten, boven Callantsoog (Noord-Holland). Na een nacht in Ecomare te hebben doorgebracht is ze verhuisd naar Burgers’ Ocean, omdat ze in Ecomare geen opvangruimte met warm water hadden. Ruim een halfjaar later zijn de voorbereidingen in volle gang om het dier samen met een zeeschildpad uit Diergaarde Blijdorp uit te zetten in het zuiden van Portugal.
Het halfvolwassen dier woog slechts 15 kilo (normaal is 20 kilo) bij binnenkomst, had long- en oogontsteking, wonden op de kop, miste een deel van een flipper, zat vol met olie en was sterk onderkoeld. Dobber dreef aan het oppervlak zonder nog te kunnen duiken. Waarschijnlijk is dat de reden dat ze zo ver van haar normale verspreidingsgebied is gestrand. Deze soort hoort thuis in de Middellandse Zee of aan de overkant bij Florida. Op 21 november 2008 spoelde een tweede dikkopzeeschildpad aan bij Westenschouwen (Zeeland). Dit jonge dier is in Diergaarde Blijdorp opgevangen en was ook sterk vermagerd. Samen zullen ze naar Portugal reizen.
De schildpad gaat nu voor de laatste keer door de medische molen. Heeft ze toch nog parasieten in de darmen, inwendige infecties of andere problemen? Dit moeten we zeker weten voordat het dier kan worden uitgezet. Dobber mist een flipper. Een rehabilitatiecentrum in Napels vertelde dat ze vaker dit soort dieren uitzetten. Ze hebben zelfs ooit een dier met één flipper uitgezet met een zender. Vele maanden later kregen ze nog door waar het dier zat, de overleving met een flipper minder is dus goed mogelijk.
De dikkopzeeschildpad staat op de rode lijst van bedreigde diersoorten van de World Conservation Union. De soort heeft het erg moeilijk in de natuur doordat ze vaak als bijvangst worden gevangen, in de netten verstrikt raken en stikken. Daarnaast worden de legstranden van zeeschildpadden in toenemende mate gebruikt voor toerisme. Vandaar dat besloten is het dier terug te zetten in de natuur en het niet in een aquarium te houden. Twee publieksaquaria: Oceanário de Lisboa en Zoomarine in de Algarve waarmee al jaren wordt samengewerkt zullen de dieren uitzetten. Zoomarine vangt vaak zeeschildpadden op uit hun regio. Zij zullen Dobber het vrije sop geven.
Zeeschildpadden eten graag kwallen, maar helaas ziet een plastic zak in de zee er ook als een kwal uit. Veel zeeschildpadden vinden de dood door darmverstopping met plastic zakken. Dobber heeft een tijdje in een groter 70.000 liter bassin gezeten, maar daar at ze de coating van de wanden, dus om verstopping te voorkomen was ze weer terug gezet in haar oude opvangbassin.
Indrukwekkende draken, eenhoorns, centauren, boomnimfen, sfinxen, zeemeerminnen en talloze andere be…
4 dagen geleden
Stichting Future For Nature (FFN), gevestigd in Burgers’ Zoo, zet zich in voor het belang van natuur…
6 dagen geleden
Vanaf de oprichting van de Europese Dierentuinvereniging EAZA is Burgers’ Zoo al lid van deze organi…
2 september 2024