Het koraalrif in de Ocean blijft zich ontwikkelen. Tien jaar geleden zijn we begonnen met het opzetten van een stukje levend koraalrif. Vooral de laatste drie jaar is er enorm veel veranderd. De koralen groeien gestaag door, maar juist het geheel begint op een echt levend koraalrif te lijken. Toch verschilt het Arnhemse rif nog op een paar belangrijke punten met een natuurlijk rif. De afwezigheid van aardbeikoraal is één daarvan.
We horen wel eens over het koraalrif dat het niet zo kleurrijk lijkt. Waarschijnlijk wordt de vergelijking getrokken met de gekleurde foto’s van natuurlijke koraalriffen. Toch moet dat met een korreltje zout worden genomen. De meeste koraalvissen en veel sponzen hebben schitterende kleuren. Sommige koralen zijn ook prachtig gekleurd, maar dit zijn vooral de koralen die niet samenleven met een algje. De meeste koralen zijn veel neutraler van kleur. Met een grote flitser of lamp die direct op het koraal schijnt, komen de kleuren veel meer tot hun recht. Veel kleuren echter vervagen in zeewater. Dit is ook een probleem in de Ocean. Sommige koralen zijn prachtig groen met een oranje zweem, maar dit is als bezoeker niet zo te herkennen. Het formaat van het bassin speelt daarin ook een rol. Een uitzondering onder de koralen is het aardbeikoraal. De kleur van dit prachtige koraal varieert van fel geel tot oranjebruin.
Om koralen individueel te kunnen voeren, moet een duiker het water in. Gemakkelijker is het om van bovenaf te voeren. Door verstopt tussen de stenen speciale voerleidingen aan te leggen, kunnen juist soorten als het aardbeikoraal vanaf een afstand gevoerd worden. Maar de leidingen mogen natuurlijk niet zichtbaar zijn voor het publiek.
Aardbeikoralen verstoppen zich in de natuur vaak onder overhangende rotsen of grotten, op plaatsen waar weinig andere dieren leven. De meeste koralen ontvangen graag veel licht om de inwonende algen voedsel te laten produceren. Het aardbeikoraal is een koraal dat niet samenleeft met een algje. Hoe komt deze soort dan aan eten? Dat is niet zo eenvoudig en dat is ook de reden waarom dit koraal nog nooit is uitgezet in het koraalrifbassin. Dit koraal vangt met zijn prachtig gekleurde tentakels voedingsstoffen uit het water. In de natuur komt vooral ’s nachts het levend plankton uit de diepte omhoog en wordt dan gegeten door koralen. Als het donker wordt, staat het aardbeikoraal open. In het koraalrifbassin worden de vissen en koralen juist overdag gevoerd met hoofdzakelijk dierlijk plankton. Ook zweeft er nog ander voedsel, zoals opgeloste stoffen en organisch stof in het water. Alle koralen eten dit, maar juist de soorten zonder algen kunnen niet zonder dit voedsel. Inmiddels is in het koraalrifbassin een proefstukje aardbeikoraal uitgezet. In het midden van de rechter ronde ruit is een stukje te vinden. Nu maar hopen dat deze soort een levensvatbaar plekje vindt in het rif en we weer een stapje dichter bij de echte natuur komen.
De jonge luipaardhaai die op 5 januari 2024 uit het ei is gekomen, is het resultaat van ongeslachtel…
5 augustus 2024
De collectie in de ‘Kleine Oceaan’ – het bassin aan de linkerhand vóór de roggentunnel - heeft naast…
30 mei 2024
Dinsdag 12 maart 2024 vertrekken 82 zachte koralen, 5 steenkoralen en 6 zeeanemonen vanuit onze dier…
12 maart 2024