Dit stukje gaat over Dracaena’s, waarbij Joep Wensing, tijdens het schrijven, terugdenkt aan Jan Just Bos die in Wageningen in 1984 op West-Afrikaanse Dracaena’s promoveerde. Hij was degene die hem als eerste voorzag van tropische planten voor de voorloper van de Bush, de huidige Mangrove, en hem tal van bijzonderheden leerde over tropische planten.
In de Bush staan nu 36 soorten Dracaena’s en van sommige soorten ook nog eens allerlei gekweekte variaties (zogenaamde ‘cultivars’). Die collectie is uniek en daarom ook opgenomen in de Nationale Plantencollectie. Ze staan vrijwel allemaal in het Afrikaanse middenstuk van de Bush, maar daar vallen waarschijnlijk alleen de grootbladige Dracaena fragrans als zodanig op. Dat zijn de planten die thuis vaak eerst op de vensterbank en later in een pot op de grond terechtkomen, omdat ze toch wat groter worden dan gedacht.
Er zijn kruipende, kruidige, struikvormige en boomvormige Dracaena’s en laat onze kamerdracaena nou net zo’n boomvormig type zijn! Ze krijgen een stevige, houtige stam (die kaal wordt) met bovenin een toef grote bladeren. In de Bush gaan ze regelmatig in bloei. Er verschijnt bovenin dan een grote pluim van roomwitte bloemetjes die eigenlijk niet eens zo opvalt. Ze worden doorgaans door voorbijgangers ontdekt via de neus. Ze verspreiden een sterke zoete lucht (fragrans betekent ‘welriekend’) die bijna bedwelmend kan zijn. En uiteraard komen daar veel insecten op af. Het gaat dag en nacht door, maar in de avond is de geur het sterkst. Vooral nachtvlinders zijn de vaste bestuivers.
De stammen vertakken niet, maar als ze afgezaagd worden, loopt het voetstuk weer uit en zo kun je zelfs meerdere stammen uit hetzelfde voetstuk opkweken. Dat worden dan indrukwekkende verschijningen, maar niet zo geschikt voor in huis! Ze hebben trouwens een geweldige overlevingskracht en niet alleen omdat ze in staat blijken om in de kamer te overleven. Iemand vertelde mij eens dat hij uit Afrika zo’n houten voetstuk had meegenomen als natuurlijk ornament naast de open haard. Jaren later kwam er opeens een groen puntje uit te voorschijn en ontwikkelde zich daar alsnog een echte Dracaena!
Dracaena draco (symbool van Tenerife) is de grootste Dracaena. Hij wordt meer dan tien meter hoog, maar doet daar honderden jaren over. Bij verwonding komt er een sap tevoorschijn dat aan de lucht naar oranje-rood verkleurt. Volgens sommigen leek het sprekend op drakenbloed, waardoor de naam drakenbloedboom is ontstaan. Aan dit feit ontleent het geslacht zijn naam (draco betekent ‘draak’), maar andere Dracaena’s missen dit ‘draconische’ bloeden echter allemaal.
Sinterklaas staat bekend om zijn heerlijke lekkernijen tijdens de feestelijke periode. Maar heb je j…
21 uur geleden
Dinsdag 3 oktober 2023 is een bijna 3-jarig aardvarkenmannetje tijdelijk vanuit Koninklijke Burgers’…
5 oktober 2023
Vleermuizen hebben ten onrechte een slechte reputatie: het zouden bloeddorstige vampiers zijn! Als w…
31 oktober 2022