Burgers’ Zoo neemt in 2012/2013 deel aan de EAZA Zuidoost-Azië Campagne voor de bescherming van de Aziatische natuur. Daarom willen we dit jaar op de achterpagina van de komende ZieZoo’s altijd één diersoort uit Zuidoost-Azië in het zonnetje zetten. De Sumatraanse tijger bijt het spits af - volgens onze jeugdige bezoekers de diersoort uit de Rimba die bescherming het meest verdient!
Dat de tijger tot de publieksfavorieten telt, wisten we natuurlijk al. Maar tijdens de meivakantie-activiteit ‘Rimba-Rondje’ werd wel duidelijk welke belangrijke plaats deze grote kat in de harten van de bezoekers inneemt. Kinderen vanaf tien jaar konden na het afronden van een speurtocht een keuze maken welk Rimba-dier volgens hen zeker niet mag uitsterven. Van de twaalf verkiesbare diersoorten kreeg de tijger maar liefst 39% van de stemmen. Een overduidelijke winnaar dus! Daarom op deze pagina een beetje meer over deze boeiende diersoort.
De Sumatraanse tijger is één van de vijf nog levende ondersoorten van de tijger. Zijn nauwste familieleden, de tijgerondersoorten die op de eilanden Java en Bali leefden, zijn in de twintigste eeuw uitgestorven. Daarmee is Sumatra het laatste Sunda-eiland met een tijgerpopulatie. Helaas is op Sumatra het aantal tijgers zodanig geslonken dat de Sumatraanse tijger nu tot de ernstig bedreigde diersoorten wordt gerekend.
Een solitair levende en veelal ’s nachts actieve diersoort is niet heel makkelijk te tellen. Experts schatten het aantal Sumatraanse tijgers in de natuur rond de vijfhonderd dieren. Hoewel de Sumatraanse tijger officieel beschermd is, wordt elk jaar gemiddeld een tiental dieren gestroopt. Soms gebeurt dit omdat tijgers in hun steeds meer versnipperde leefgebied in conflict komen met mensen. Maar meestal zijn commerciële belangen de hoofdreden: voor allerlei lichaamsdelen van tijgers wordt grof geld betaald.
Tijgers hebben behoorlijk grote leefgebieden nodig. In hun territorium moeten tenslotte ook prooidieren (zoals herten, wilde zwijnen en de zelf al erg zeldzame Maleise tapirs) kunnen overleven. Feitelijk is er alleen nog in nationale parken genoeg aaneengesloten bos voor deze grote katachtige. Hun hoofdverspreidingsgebied ligt dus momenteel in een tiental nationale parken en reservaten op Sumatra. Niet altijd werkt de bescherming in reservaten vlekkeloos. Met de donaties die dierentuinen tijdens de Zuidoost-Azië Campagne verzamelen, worden allerlei natuurbeschermingsprojecten gesteund. Zo is één van de profiterende projecten een anti-stroperijproject in het Way Kambas National Park in het zuiden van Sumatra. Dit initiatief zal zowel de Sumatraanse tijger helpen, als ook de bedreigde Sumatraanse neushoorn. Hopelijk kunnen we de Sumatraanse tijger zo een steuntje in de rug geven om deze moeilijke situatie te overwinnen.
In de fokprogramma’s van Amerikaanse en Europese dierentuinen zijn inmiddels bijna evenveel Sumatraanse tijgers opgenomen als er nog in het wild leven! In Amerika leven er zo’n 60 en in Europa ongeveer 340 dieren. In Burgers’ Zoo leeft momenteel een jong koppel dat nog maar enkele maanden bij elkaar zit. Nageslacht is zeker welkom!
Dierverzorgers bieden de Sumatraanse tijgers van Burgers’ Zoo een onbevrucht ei van de zwarte zwanen…
26 november 2020
Twee in Arnhem geboren Sumatraanse tijgers verhuizen maandag 29 juni 2020 van ons dierenpark naar Zo…
29 juni 2020
Nadat we in 2011 een Sumatraanse tijgerman uit de dierentuin van Paignton en een Sumatraanse tijgerv…
11 oktober 2013