Wie kent ze niet: in knoflook gebakken en genieten maar! Ook vissen zijn dol op garnalen, maar wist u dat ze zeer de moeite waard zijn om gedetailleerd te bekijken? In de Ocean leven garnalen in het nachtkoraalbassin.
Wie kent ze niet: in knoflook gebakken en genieten maar! Ook vissen zijn dol op garnalen, maar wist u dat ze zeer de moeite waard zijn om gedetailleerd te bekijken? In de Ocean leven garnalen in het nachtkoraalbassin.
Misschien wel de bekendste garnaal van het rif is de poetsgarnaal. Deze rood-witte garnaal met zijn witte antennes valt goed op. Juist met de wetenschap dat garnalen een geliefd maaltje vormen, lijkt dit niet slim. Maar de poetsgarnaal wil juist opvallen om vissen naar zich toe te lokken. Zijn taak is namelijk om parasieten, vuil en overtollig slijm op deze vissen te verwijderen. Een schoonmaker, die door zijn nut niet in de maag van de vis verdwijnt. Ook de kappersgarnaal is opvallend gekleurd en is van beroep schoonmaker. Vele andere soorten garnalen zijn minder opvallend gekleurd en verstoppen zich overdag in grotten tussen de stenen of koralen om juist ’s nachts op zoek te gaan naar alles wat eetbaar is. De poetsgarnaal zit juist overdag op zijn werk.
Garnalen hebben een gereedschapskist vol attributen bij zich: van de antennes is het duidelijk dat deze als voelsprieten gebruikt worden om de omgeving af te tasten. De kleine scharen aan het eind van de eerste poten zijn mes en vork tegelijk. Dan volgen er nog acht paar looppoten. Onder het achterlijf bevinden zich vier tot vijf paar zwempoten. Soms worden ze voor het zwemmen gebruikt, soms voor het paren. Een vrouwtje gebruikt de zwempoten zelfs als een soort buidel voor haar nageslacht. Ze verstopt op deze plaats de eieren, waar ze enkele weken mee rondloopt voordat de garnaallarfjes het ruime sop kiezen. Ook de bek ziet er vreemd uit met zes verschillende monddelen. Ieder monddeel heeft zijn eigen functie voor het eten en de ademhaling.
Soms ligt er wel eens een garnaal op de bodem van het aquarium. Het lijkt of hij dood is, want hij beweegt niet. Hij ligt ook niet te slapen. Het is een vervelling van een garnaal. Garnalen vervellen net als krabben om te kunnen groeien. Het skelet van de garnaal zit aan de buitenkant en kan niet mee groeien. Daarom trekt de garnaal regelmatig zijn jasje uit en pompt zich op met water waardoor hij groter wordt. Daarna wordt het vel weer hard. Zo groeit de garnaal; in het begin na een wekelijkse vervelling, als volwassen garnaal eens in de twee tot drie maanden.