Burgers’ Zoo is door zijn expertise op het gebied van de huisvesting van koralen een officiële opvangplek voor de overheid.
Als de transportpapieren niet op orde zijn, neemt de douane voor de aquariumhandel bestemde koralen aan de grens in beslag. Burgers’ Zoo is door zijn expertise op het gebied van de huisvesting van koralen een officiële opvangplek voor de overheid.
Maandag 23 tot en met vrijdag 27 oktober 2017 nemen in totaal 200 aquariumexperts uit 28 verschillende landen deel aan de 32ste EUAC Conference (European Union of Aquarium Curators) in ons Arnhems dierenpark. Dit is een internationale vereniging voor (publieks)aquariumprofessionals.
Daarom vonden wij het toepasselijk om jullie deze week te informeren over in beslag genomen koraal!
Een bericht gedeeld door Koninklijke Burgers' Zoo (@burgerszoo) op 20 Aug 2017 om 10:05 PDT
Helaas wordt het Ocean-team nog steeds elk jaar wel een aantal keren gecontacteerd met het verzoek om in beslag genomen koralen op te vangen. Burgers’ marinebioloog en zijn gespecialiseerd dierverzorgersteam hebben bij zo’n opvangactie de handen vol. Een bijzondere klus is het bepalen om welke soorten koralen het bij een in beslag genomen partij eigenlijk gaat. Bij deze soortenrijke groepen is de determinatie namelijk uitermate moeilijk. Door inbeslagname binnengekomen koralen worden zo goed mogelijk verzorgd. Ze worden nooit rechtstreeks in ons koraalrifbassin gezet, maar worden gehuisvest in bassins op de quarantaine-afdeling. Soms blijven de koralen in Arnhem en soms gaan ze terug naar de oude eigenaar, dit is afhankelijk van wat de rechter beslist.
Als ze in Burgers’ Zoo blijven, wordt een deel in het levend koraalrif geplaatst, maar we sturen ook nogal wat kolonies naar collegae publieke aquaria. Het terugbrengen naar de natuur van in beslag genomen koralen is helaas niet mogelijk. Dit zou een zeer kosten- en tijdintensief proces zijn. Vaak is niet eens de exacte locatie bekend, waar de in beslag genomen dieren oorspronkelijk exact vandaan komen. Ook kan je met terugzetten in de natuur ander leven mee uitzetten wat je eigenlijk niet wilt, zoals parasieten of bacteriën. Het terugzetten bergt dan niet alleen risico’s voor de dieren zelf, maar ook voor de andere dieren en planten op deze locatie.
De jonge luipaardhaai die op 5 januari 2024 uit het ei is gekomen, is het resultaat van ongeslachtel…
5 augustus 2024
De collectie in de ‘Kleine Oceaan’ – het bassin aan de linkerhand vóór de roggentunnel - heeft naast…
30 mei 2024
Dinsdag 12 maart 2024 vertrekken 82 zachte koralen, 5 steenkoralen en 6 zeeanemonen vanuit onze dier…
12 maart 2024